NOVI PAZAR – Aktuelni potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i kandidat na listi “Samoopredeljenje” Muhedin Fijuljanin ocenio je danas da postojeći zakoni i otpor u lokalnim samoupravama predstavljaju najveće prepreke u ostvarivanju prava na službenu upotrebu bosanskog jezika.

On je u intervjuu za Sto plus radio rekao da je programski cilj aktuelnog BNV i liste na kojoj se nalazi da se u zakonska rešenja o manjinama ugrade konsekvence za njegovo neprimenjivanje.

“Činjenica je da u postojećim zakonima o manjinama ne postoje kaznene odredbe koje bi primorala organe na lokalnom i republičkom nivou da ga primenjuju”, ocenio je Fijuljanin.

On je kao višegodišnji potpredsednik Veća naglasio da je bosanski ozvaničen u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, ali da i tu ima problema u implementaciji tog prava.

“Postoji nespremnost odredjenih struktura da se bosanski kao službeni jezik i praktično primeni u lokalnim samupravama. To se naročito odnosi na Priboj i Novu Varoš, opštine koje još nisu ni svoje statute prilagodile onome što zakon nalaže”, rekao je Fijuljanin.


Beta /Foto: Medija centar