NOVI PAZAR – Saopštenje Gradonačelnika Novog Pazara prenosimo u celosti

Ovim saopštenjem želimo da demantujemo izjavu Rešada Džankovića, načelnika Policijske uprave Novi Pazar, objavljenu 16.10.2018.godine u kojoj je izneto i medijima preneto nekoliko netačnih informacija, vezanih za incidente na sednici Skupštine Grada Novog Pazara.

Nisu tačni navodi Džankovića da je u salu Skupštine Grada upalo „više građana koji podržavaju različite odborničke grupe“  već je to bila organizovana grupa pojedinih upošljenika IZuS, rodbina i pristalice Zukorlićevog SPP-a, koja je u više navrata prekidala sednicu Skupštine Grada.

Takođe, nije tačno da policija nije bila obaveštena od strane nadležnih organa o ovom događaju. Gradonačelnik Nihat Biševac je na osnovu dojava od prijatelja iz IZuS obavestio načelnika PU Novi Pazar Rešada Džankovića u nedelju 14.10.2018. u 13:03 h , dan uoči skupštinskog zasedanja, da postoje naznake da bi pristalice SPP-a mogle da upadnu u Skupštinu i prekinu njen rad. 

Na dan sednice, u ponedeljak 15.10.2018 u 9:36 h gradonačelnik je ponovo pozvao načelnika Džankovića  i zamolio da policija bude prisutna za eventualnu asistenciju, jer je već bilo izvesno da skupštinsko obezbeđenje neće biti u mogućnosti da kontroliše situaciju i spreči ulaz organizovane grupe, predvođene odbornicima SPP-a.

Nakon drugog prekida, kada nam je postalo jasno da će se situacija oteti kontroli i da skupštinsko obezbeđenje ne može da kontroliše situaciju, iz kabineta gradonačelnika je upućen mejl načelniku PU Novi Pazar u 13:39 h, u kome gradonačelnik pismeno traži asistenciju policije u skupštinoj sali jer načelnik Džanković nije reagovao na prethodno upućene telefonske pozive.

Uoči, tokom i nakon trećeg i najopasnijeg upada načelnik Džanković je ponovo pozivan više puta od strane predsednice Skupštine Ifete Radončić ali je reakcija i ovog puta izostala. Ne znamo šta je trebalo da se desi i ko je trebao da ga pozove da bi policija reagovala.

Prisebnošću odbornika i radnika gradske uprave izbegnut je najgori scenario.

Pitamo se na čiji je onda poziv Džanković odgovorio i poslao policijsko obezbeđenje tek kada je odbornik SPP-a Muamer Zukorlić došao u skupštinksu salu.

Spremni smo da se zajedno podvrgnemo poligrafskom ispitivanju, da bi se dokazala istina.