BEOGRAD – Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas Vladu Srbije da zaustavi akciju Ministarstva odbrane na promovisanja Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, na Sajmu knjiga u Beogradu.

U otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić Inicijativa podseća da su na Sajmu predstavljeni ratni dnevnik generala Pavkovića, koji je pred Haškim tribunalom za ratne zločine osuđen na 22 godine zatvora, i sećanja generala Lazarevića, koji je pred istim sudom osuđen na 14 godina za zločine na Kosovu u vreme NATO agresije 1999. godine.

“Ministarstvo odbrane promoviše učešće u ratu generala i vojnih komandanata čija su delovanja veoma jasno okarakterisana njihovim presudama”, ocenjuje Inicijativa u pismu premijerki Brnabić.

U pismu se takođe ocenjuje da ratni dnevnici i memoari osoba koje su pravosnažno osuđene za ratne zločine, a koje štampa, publikuje i javno predstavlja Ministarstvo odbrane, predstavljaju suštu suprotnost proklamovanim reformskim ciljevima Vlade Srbije i, posebno, istorijskom pomirenju sa albanskim narodom na Kosovu.