NOVI PAZAR – Nosilac liste “Vakat je” na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sait Kačapor smatra da je potreban novi pristup za obrazovanje na maternjem jeziku, jer je reč o jednom od najznačajnijih kategorija korpusa manjinskih prava.

On je u intervjuu za Sto plus radio rekao da lista koju predvodi ne negira “brojne pozitivne rezultate” aktuelnog saziva BNV, ali da je vreme i potreba da se ide dalje.

“Nismo kritizeri Vijeća jer taj organ u prethodnom periodu nije bilo lako formirati i ne negiramo brojne pozitivne rezultate, ali mislimo da sada treba da idemo dalje i od postojećeg i postignutog napravimo nešto kvalitetnije i bolje”, rekao je Kačapor.

Kačapor je ukazao na činjenicu da sandžački bošnjaci “žive i govore mešano” (u svakodnevnom govoru koriste ekavicu, jekavicu i ijekavicu), zbog čega treba da teže korišćenju standardnog bosanskog jezika.

“Da bismo to postavili u najširem obliku, moramo edukovati sve slojeve našeg društva, jer kao što je to slučaj i sa ostalim malim jezicima i bosanskom preti izumiranje. U tom pravcu je potrebno da se animiraju svi bošnjački potencijali”, ocenio je nosilac te izborne liste.

Kačapor smatra da je samo kvalitet izvodjenja nastave na bosanskom jeziku brana od stagnacije i laganog opadanja broja učenika u takvim odeljenjima.

“Nije stvar u obavezi i broju učenika, već kvalitetu nastave i udžbenika i nemamo ništa protiv da svako bira na kojem će jeziku pohadjati nastavu. Ono za šta se mi zalažemo je da kvalitet nastave na svim jezicima bude kvalitetan i da to bude presudno u izboru”, naglasio je.

Izbori za nacionalne savete manjina zakazani su za 4. novembar.

RIK je do sada proglasio tri liste koje će učestvovati u izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.


indeksonline.rs/Beta /Foto: Mrdia centar