BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su predložene izmene i dopune Zakona o ozakonjenju veoma dobre, jer omogućavaju lakšu borbu protiv bespravne gradnje.

Gostujući u emisiji OKO na RTS, on je istakao da će nova zakonska rešenja omogućiti da se bespravni objekti ruše na osnovu konačnog, a ne pravosnažnog rešenja, kako je sada
slučaj.

To znači da kada se nekome odbije legalizacija u drugom stepenu, grad, republika ili opština, u zavisnosti od toga ko je nadležan, moći će odmah da sruši objekat, precizirao
je Vesić.

On je istakao i da će ubuduće satelitski snimci biti dostupni svim građanima, koji će tako znati da li je neki objekat postojao pre 2015. godine, pa bespravni investitori neće moći da ih varaju da on može da se ozakoni.

Ubuduće će satelitski snimak biti obavezan i za objekte koji su izgrađeni pre 2015, jer se u praksi videlo da su postojale zloupotrebe i da su pojedini bespravni graditelji, očigledno u dogovoru sa inspektorima, prikazivali da su objekti koje prodaju građanima građeni pre 2015, iako nisu, kazao je Vesić.

Vesić je istakao i da je izmenama zakona predviđena mogućnost da oni koji rade loše projkete izgube inženjerske licence i dodao da isti projektantski biroi stalno prave greške.

Kada nadležni sekretarijat odbije nekoga za građevinsku dozvolu, daju se i primedbe šta treba da se ispravi, ali se događa da dobijemo isti projekat, kao da primedbe nismo dali. To znači da ti projektanti ne rade dobro svoj posao i sada ćemo pred sudom časti moći da pokrenemo postupak da im se oduzme licenca, naveo je Vesić.

Cilj izmena zakona, dodao je, je brže ozakonjenje i da se stane na put bespravnoj gradnji.

Kako je objasno, brže ozakonjenje će biti moguće zato što će Grad preuzeti od opština sve inspekcije, kako bi kontrola bila na jednom mestu.

Opštinama ćemo do kraja godine vratiti da rade ozakonjenje objekata do 200 kvadratnih metara, a takvih je trenutno oko 200.000 u Beogradu.

Vesić je istakao da je veoma važno i to što više neće biti moguća prodaja objekata dok se ne ozakone, jer više niko neće imati motiva da bespravno da gradi.


FoNet /Foto:S.Župljanin