BEOGRAD – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi precrtavanje granica po etničkom principu na Kosovu i Metohiji moglo da bude varnica koja bi izazvala nove sukobe na Balkanu i pozvao medjunarodnu zajednicu da spreči takav ishod.

“Novi sukobi nisu daleko ako se nastavi u ovom smeru. Način na koji se medjunarodna zajednica sada odnosi prema Balkanu pogoduje njihovom izbijanju”, rekao je Jeremić na otvaranju inauguralnog “Pirson globalnog foruma” (Pearson Global Forum) održanog na Univerzitetu u Čikagu.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da se vlastodršci u Srbiji i njenoj “odmetnutoj pokrajini” Kosovu i Metohiji ohrabruju da postignu sporazum koji bi podrazumevao precrtavanje linije razgraničenja po etničkom principu.

“Vrlo je izvesno da bi takav presedan izazvao lanac dogadjaja, koji bi vodio pokušaju primene istog principa i u drugim delovima regiona. Revizija krhkih granica mogla bi da bude varnica koja bi pokrenula nove sukobe na Balkanu”, ocenio je Jeremić.

Komentarišući godišnjicu promena 5. oktobra 2000. godine, Jeremić je ocenio da se u Srbiji smatralo da će to biti “kraj istorije”, jer će trajno biti uspostavljena demokratija, ali i dodao da je 18 godina kasnije, u Srbiji na vlasti Aleksandar Vučić, “ozloglašeni ministar informisanja Slobodana Miloševića”.

Jeremić je ocenio i da demokratija na Balkanu nazaduje uz ravnodušnost Evrope, kojoj je kako je rekao, stalo da region bude tampon zona za buduće izbeglice i migrante koji “ne smeju stići” do EU.

“U tampon zoni nije potrebna demokratija, nego upravnik čvrstorukaš”, naveo je predsednik Narodne stranke.

Pirson globalni forum okuplja visoke američke i svetske zvaničnike, diplomate, profesore i poznate novinare, a Jeremić je, kao bivši predsednik Generalne skupštine UN, na ovogodišnjem forumu bio glavni govornik.

Na forumu su, izmedju ostalih, učestvovali i Dejvid Ekslrod, glavni strateg i savetnik bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Rik Barton, senatorka Tami Dakvort, bivši specijalni izaslanik SAD za Severnu Irsku Džordž Mičel i veliki broj uglednih profesora sa najprestižnijih američkih univerziteta.

Predsednik Narodne stranke je nedavno održao predavanje u Bostonu u Flečer školi za pravo i diplomatiju (Fletcher School of Law and Diplomacy Jobs) u okviru serije predavanja pod nazivom “Charles Francis Adams Lecture Series”, koje taj univerzitet organizuje za svetske lidere i diplomate.

Jeremić je na tom predavanju naveo da je ovogodišnje zasedanje Generalne skupštine UN izazvalo priličnu zabrinutost kada je reč o pravcu u kojem će se svet kretati u narednih godinu dana.

Bivši predsednik Generalne skupštine UN rekao je da su medjunarodne institucije ustrojene tako da rešavaju klasične krize poput ratova, dok ne postoje usaglašena rešenja za sajber ratove i medjunarodna pravila za upotrebu veštačke inteligencije.

“Ove godine se na Generalnoj skupštini često pominjao i mogući trgovinski rat dve najmoćnije ekonomije sveta, Amerike i Kine, koji bi, kako je rekao jedan dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, preživele samo te dve sile”, rekao je Jeremić.

On je ocenio da je u toku “pad medjunarodnog poverenja i entuzijazma” ali je i dodao da se to ne završava uvek ratom. “Imamo mogućnost da sprečimo takav ishod. Ovo svakako nije kraj istorije”, naveo je Jeremić.


Beta