BEOGRAD – Kfor nije bio unapred obavešten o poseti kosovskog predsednika Hašima Tačija Gazivodama, ali on je “kao najviši lider institucija Kosova, slobodan da se kreće svuda po Kosovu”, te da ga je u toj poseti pratio tim za zaštitu važnih ličnosti Kosovske policije”, izjavio je glavni portparol Kfor-a Vinćenco Graso.

On je za portal Demostat rekao da Kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sever Kosova, te da zato “oni nisu prekršili nikakvo pravilo”.

“Gospodin Tači je posetio to područje i tokom posete ga je pratio tim za zaštitu važnih ličnosti Kosovske policije”, rekao je Graso.

On je istakao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bili u pravu kada su podsetili da je Kosovskim snagama bezbednosti potrebna dozvola KFOR-a da ide u severni deo Kosova, ali da ni Kosovske snage bezbednost,niti bilo kakva paravojska ni specijalne jedinice nisu pratile Tačija, kao što su pojedini mediji izvestili.

“Dugo nakon što je Tači napustio to područje, neke blokade bile su podignute u Zubinom Potoku, bez ikakvog očiglednog razloga. KFOR nije intervenisao, jer blokade nisu predstavljale nikakvu opasnost za bezbednost i slobodu kretanja, dok su u međuvremenu jedinice KFOR-a bile uključene u nadziranje velikog protesta u Prištini, kojem je prisustvovalo oko 13.000 ljudi”, rekao je Graso.

On je ocenio da je situacija na Kosovu je mirna i pod kontrolom i pozvao “sve strane da smanje tenzije na najniži mogući nivo”.