PODGORICA – Vanraspravno veće Višeg suda u Podgorici donijelo je odluku kojom je jednom od lidera Ddemokratskog fronta Milanu Kneževiću određena dvomesečna kazna zatvora zbog odbijanja da dostavi podatke o sudiji koji mu je navodno ponudio da za 10.000 evra ukine presudu zbog napada na policajaca 2015. godine, pišu Dnevne novine. Istu sudbinu doživeće i njegov kolega Nebojša Medojević, takođe, zbog odbijanja da svedoči o navodima da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uzeo mito od 100.000 evra.

Rešenjem Apelacionog suda Crne Gore od avgusta ove godine uvažena je žalba pravnog zastupnika Kneževića, advokata Dušana Radosavljevića, čime je ukinuto prvobitno rešenje Višeg suda u Podgorici. U obrazloženju rešenja Apelacionog suda navodi se da veće uopšte nije imalo zakonsku mogućnost da odlučuje po žalbi SDT-a, odnosno da mogućnost žalbe na odluku sudije za istragu nije ni postojala. Pravo žalbe, kako su naveli, je postojalo jedino na odluku sudije o novčanom kažnjavanju ili zatvoru, ali ne i na odluku kojom odbija određivanje zatvora svedoku. Međutim, Veće Višeg suda u Podgorici nije se složilo sa takvim tumačenjem Apelacionog suda, tako da je ponovo donelo indentičnu odluku.

Podsetimo, Specijalno tužilaštvo tražilo je od Višeg suda da Kneževiću, zbog odbijanja da svedoči o pomenutim navodima, odredi zatvor u trajanju do dva meseca, što je sudija za istragu odbio, nakon čega je SDT uložio žalbu veću tog suda koje je žalbu uvažilo i odredilo zatvor do dva meseca, odnosno dok Knežević ne pristane da svedoči. Ovu odluku, međutim, Apelacioni sud je oborio i vratio na ponovno odlučivanje Višem sudu u Podgorici.

Zbog odbijanja da svedoči o optužbama na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i Medojević je kažnjen sa dva meseca zatvora. On je odbio da svedoči u predmetu formiranom povodom njegove objave na Fejsbuku da je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša platio Katniću 100.000 eura, kako mu ne bi odredio pritvor u krivičnom postupku zbog zloupotrebe službenog položaja i pljačke države od šest miliona eura u slučaju “Carine”.


Dnevne novine/Foto:CdM