Jedna osoba je poginula, a četiri su lakše povređene u lančanom sudaru na autoputu Beograd–Niš, kod Kragujevca.

Do sudara tri teretna vozila, dva automobila, kombija i pikapa došlo je oko 12.30 časova.

Saobraćaj u smeru ka Nišu bio je obustavljen do 15:30h, kada je otvorena jedna traka.

Udes je najverovatnije izazvao dim koji se širi sa obližnje njive gde je zapaljena strnjika. Jedan od učesnika udesa rekao je da je uleteo u gust dim i da je video kako koči vozilo ispred njega. Iako su zakočili i on i vozilo iza njega, sudar je bio neminovan.

Kako prenosi RTS, jedan meštanin rekao je da je još u deset časova video da je njiva zapaljena. I dalje tinja vatra na nekoliko hektara u okolini autoputa.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je da je krajnje vreme da MUP i Tužilaštvo krenu sa hapšenjem odgovornih za paljenje njiva, jer ugrožavaju bezbednost. Oni ne čine prekršaje, već krivična dela koja mogu dovesti do tragičnih posledica, ocenio je Okanović.

Pre samo desetak dana na autoputu Beograd-Niš, u blizini Jagodine, došlo je do dva lančana udesa u gotovo isto vreme, na istom mestu, u oba smera. Tada je poginulo osam osoba, povređenih je bilo više od 30, dok je više od 40 vozila gotovo uništeno. Ta dva udesa izazvala je gusta magla zbog koje, kako su svedoci rekli, bukvalno nije bilo moguće videti “prst pred okom”, pa su se vozila zakucavala jedan u drugi.


RTS /Foto: Nemanja Trnavac (Tviter)