PODGORICA – Dve trećine lekara, 63,7 odsto, ne bi prijavilo korupciju koju bi počinio kolega, više od polovine, 51,2 odsto ne bi prijavilo korupciju menadžmenta u zdravstvu, a 90 odsto lekara nije prijavilo korupciju kojoj su svedočili, pokazalo je istraživanje “Korupcija u zdravstvu iz ugla lekara”, koju je predstavio Sindikat doktora medicine (SDM).

Predstavljajući rezultate istraživanja, predsednica SDM Milena Popović-Samardžić rekla je da anketirani lekari smatraju da je korupcija najizraženija u Fondu za osiguranje (91,3%), Ministarstvu zdravlja (90,3%) i KCCG (91,1%).

Ona je rekla da “78,3 odsto anketrianih lekara smatra da je korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore javna tajna”, istakla je Popović-Samardžić.

Zabrinjavajuće je, smatra ona, da dve trećine lekara “ne bi prijavilo korupciju koju počine kolege, kao i da više od polovine ne bi prijavilo korupciju menadžmenta u zdravstvu.

“62,9 odsto ispitanika ističe da u njihovoj ustanovi postoji korupcija. U izvore korupcije, u ustanovi u kojoj rade, 75,8% najveći broj lekara korupciju prepoznaje u zapošljavanju, 73,5% u rešavanju stambenog pitanja”, je Popović-Samardžić, prenosi RTCG.

Posebno zabrinjavajuće je to, kako je istakla, to što gotovo 90 odsto lekara nije prijavilo korupciju kojoj su svedočili, pri čemu se za to navode različiti razlozi, a ključan je nepoverenje u državne institucije.

U proceni efikasnosti sistema borbe protiv korupcije u zdravstvu, kako je pokazalo istraživanje, 87.3 odsto anketiranih lekara navodi da taj sistem nije efikasan.

“A, za to najveću odgovornost vidi u Ministarstvu zdravlja i menadžmentu zdravstvenih ustanova. Kad je reč o identifikovanju odgovornih za korupciju u javnom zdravstvenom sistemu, 78 odsto anketiranih lekara smatra da je ključna odgovornost na Ministarstvu zdravlja”, rekla je Popović-Samardžić.

Više od 88 odsto anketiranih lekara, kako je istakla, smatra da “Ministarstvo zdravlja ne reaguje blagovremeno na sugestije u rešavanju prijavljenih problema ili na sugestije o unapeđenju službe”

Kad je reč o materijalnom položaju lekara, istraživanje je pokazalo da 43 odsto anketiranih ocenjuje da im je materijalna situacija loša ili nepodnošljiva.

Ministarstvo zdravlja očekuje brzu reakciju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i drugih nadležnih organa povodom istraživanja koje je danas predstavio Sindikat doktora medicine, saopšteno je iz tog resora.


FoNet