BUDVA – Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da region može napraviti iskorak oko stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora samo ako jedni druge počnemo da doživljavamo kao partnere, a ne kao konkurente što je trenutno slučaj.

“Na svim skupovima govorimo da nam je neophodna saradnja, a u praksi kočimo jedni druge računajući da ćemo time doprineti oporavku naših ekonomija, što je iluzija”, ocenio je Ljajić na konferenciji “Balkan i Evropska unija – petogodišnji ciklus Berlinskog procesa”, koja se održava u Budvi.

Zemlje sa ovako malim tržištima, dodao je, ne mogu načiniti nikakav napredak ukoliko ne budu potpuno otvorene.

Ljajić je ukazao da smo uprkos činjenici da je CEFTA doprinela značajnom povećanju izvoza zemalja regiona, dospeli u situaciju da ne možemo da potpišemo ni protokole koji su neophodni da CEFTA u potpunosti profunkcioniše.

On je precizirao da Protokol 6 zbog nerešenih odnosa Beograda i Prištine ne može da bude potpisan, a da još uvek nisu počeli pregovori ni oko Protokola 7 koji se tiče rešavanja sporova unutar CEFTA.

Govoreći o dometima Berlinskog procesa, Ljajić je ocenio da oni još uvek nisu doneli konkretnu realizaciju projekata o kojima je bilo reči i koji su odlično definisani.

“Čini mi se da ta sporost utiče na ceo dobro zamišljen koncept i ako tu ne napravimo nešto, ako putevi ne počnu da se izgrađuju, ako železničke pruge ne počnu da se rekonstruišu, ako region ne počne da se povezuje, plašim se da će ovo biti samo jedna od brojnih inicijativa koje nisu dale rezultat”, zaključio je on.

Berlinski proces je, kako kaže potpredsednik vlade, za razliku od većine regionalnih inicijativa kojih je bilo preko 70, najbolje targetirao ono što bi trebalo da budu ciljevi i problemi ovog regiona, a to su mladi i ekonomija.

Na konferenciji su učestvovali austrijski kancelar Sebastijan Kurc, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Crne Gore Duško Marković, potpredsednik Vlade Makedonije Kočo Angušev i premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj.


Foto:Vlada Crne Gore