BEOGRAD – Ministarstvo pravde najoštrije je danas osudilo napad i fizičko maltretiranje devojke u vozilu Javnog gradskog prevoza u Beogradu, a čiji se snimak pojavio u medijima, i pozvalo građane da prijave svako nasilje koje su primetili ili su mu bili svedoci.

“Ovakvo nasilničko ponašanje nije zakonito, stoga Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da ukoliko primete ili su svedoci nasilja na javnom ili nekom drugom mestu, odmah reaguju i nasilje prijave nadležnim organima. Takođe, ministarstvo ističe da se o ovakvim događajima ne sme ćutati, jer napad na nečiji život, telo, sigurnost, jesu protivpravne radnje kažnjive zakonom”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je 1. juna 2017. godine počela primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i kažnjavanje novih krivičnih dela – proganjanje i seksulano uznemiravanje, što dodatno pruža krivično-pravnu zaštitu žena.

“Vlada Republike Srbije, kao i nadležni državni organi ulažu maksimalne napore u sprečavanju i prevenciji bilo koje vrste nasilja, ali u ovoj borbi državi je potrebna i pomoć građana. Prepoznaj i prijavi nasilje, poruka je za sve institucije i građane, jer samo zajedničkim snagama može se stati na put nasilnicima i pokazati da društvo ima nultu toleranciju prema nasilju”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo pravde pozdravilo je brzu reakciju policije koja je uspela da za kratko vreme indentifikuje i privede nasilnika, a građane koji su bili svedoci nasilja, poziva da pomognu pravosudnim organima da se što brže i efikasnije reše ovaj slučaj.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da je uhapšen muškarac koji je napastvovao devojčicu u vozilu beogradskog gradskog prevoza.

Ministar je za TV Prva rekao da je beogradska policija kasno sinoć identifikovala i uhapsila I.M. (37), sa prebivalištem na beogradskoj opštini Palilula.

Snimak ovog incidenta pojavio se pre neki dan u Fejsbuk grupi “Uživo iz beogradskih tramvaja i buseva” i jasno se vidi kako muškarac nasrće, a devojčica se brani.

Niko od prisutnih nije priskočio u pomoć, nije obavestio vozača tramvaja, niti zvao policiju.