MOSKVA – Stotine miliona ljubitelja piva širom planete mogli bi ostati bez pristupa omiljenom piću za svega nekoliko decenija, pošto usevi biljaka od kojih se pravi nestaju zbog globalnog zagrevanja.

Posle prošlonedeljnog izveštaja Ujedinjenih nacija, dodatna istraživanja pokazala su da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uslove u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva – Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis “Nejčer planet”.

U novoj studiji koju je vodio Vi Ksi, naučnik sa Univerziteta u Pekingu, navodi se najmanje pet modela koji pokazuju kako bi ekstremni vremenski uslovi, koji ukljucuju toplotne talase i suše, mogli da smanje prinos ječma od tri do 17 odsto, a to bi neizbežno uticalo na pivopije širom sveta.

Istraživači su izračunali da bi potrošnja piva mogla opasti za trećinu u Irskoj, Belgiji i Češkoj, za cetvrtinu u Velikoj Britaniji i za devet odsto u Kini, najvećem svetskom potrošaču.

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbežno uticalo na cenu. Porast cena mogao bi da varira za od četiri do 20 dolara po pakovanju od šest limenki.

“Već nekoliko milenijuma, a za mnoge ljude i danas, pivo je bilo važna komponenta društvenih skupova i proslava. Iako se može tvrditi da konzumiranje manjih količina piva nije štetno za zdravlje, čak i da je zdravo, nema sumnje da će milionima ljudi širom sveta uticaj klimatskih promena na proizvodnju piva naneti bol”, navodi se u izveštaju tima.

“Ako želite da i dalje uživate u fudbalu uz nekoliko limenki piva, onda je akcija na sprecavanju klimatskih promena jedini izlaz. To je ključna poruka”, izjavio je profesor Dabo Guan sa univerziteta “Ist Anglija”, još jedan član istraživačkog tima, prenosi Sputnjik.

Guan je naglasio da pivske žitarice nisu jedine kulture koje će biti pogođene klimatskim promenama. Farmeri će se suočiti sa komplikovanim izborom – da gaje luksuzne kulture ili da hrane stoku. Ta dilema dovešće i do nestašice čokolade, kafe i čaja.


Foto:Pixabay