NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće organizovalo je danas takmičenje u kazivanju poezije za učenike osnovnih i srednjih škola iz Sandžaka koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

Učešće je uzelo pedeset učenika koji su na svoj način izneli stihove poznatih bošnjačkih pisaca i pesnika i time pokazali ljubav prema pisanoj reči i maternjem jeziku.

Komisija u sastavu, Lemana Bećirović, glumica, Dino Lotinac, nastavnik bosanskog jezika i Elma Selimi, književnica doneli su jednoglasnu odluku da prvo mesto u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole osvoji Tarija Korać, OŠ „12. decembar“ iz Sjenice. Drugo mesto zauzela je Anida Ziljkić, OŠ „Meša Selimović“ iz Ribarića a treće mesto pripalo je Halidu Isoviću, OŠ „Mur“ iz Novog Pazara.

U kategoriji od petog do osmog razreda, žiri je odlučio da prvo mesto pripadne Merjemi Hadžović, OŠ „Svetozar Marković“ iz Sjenice. Drugo mesto pripalo je Seidu Fazliću, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, iz Tutina dok je treće mesto pripalo Suhejli Muratović OŠ“Stefan Nemanja“ iz Novog Pazara.

Prvo mesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Sumejji Baćićanin, Ekonomsko-trgovinska škola iz Novog Pazara, drugo mesto zauzela je Amina Nuhović, Gimnazija Novi Pazar, a treće mesto pripalo je Enesu Dupljaku iz Gimnazije Novi Pazar.

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, dr. Sulejman Ugljanin, dodijelio je nagrade pobednicima i obratio se svim učesnicima.

„Oduševljen sam koliko se naši mladi interesuju za lepu reč i koliko dobro kazuju poeziju naših poznatih Bošnjaka. Čestitam svima jer svi ste vi pobednici, kako deca tako i vaši roditelji i mentori koji vam na ispravan način neguju talenat i ljubav prema našoj lepoj književnosti.“

Bošnjačko nacionalno veće pripremilo je nagrade i diplome za sve tri kategorije, gde je nagrada za treće mesto bio „pametni sat“, tj. uređaj koji popularno nazivamo smart wach, nagrada za drugo mesto je uređaj tablet, dok je nagrada za prvo mesto bila najsavremeniji tablet uređaj kao i knjige koje su bile dodeljene svim dobitnicima prema njihovom uzrastu.