RIM – U nevremenu i poplavama koje su zahvatile Italiju od nedelje poginulo je osam ljudi, javila je civilna zaštita dok su brojne škole širom zemlje danas zatvorene.

Pored petoro nastradalih u nevremenu tokom jučerašnjeg dana jedan čovek je poginuo od rušenja drveta u severoistočnoj oblasti Venetu i jedan vatrogasac u severnoj oblasti Alto Adidje u operacijama spasavanja.

U velikom delu Italije na je snazi upozorenje na poplave zbog jakih kiša, a problem samo pogoršava loše održavanje brojnih rečnih tokova. Vetrovi su obarali drveće, i tako su juče četiri prolaznika izgubila život u području Napulja i Lacija.

Jedna žena je nastradala od odrona blata i kamenja u svojoj kući u oblasti Trentino, javili su zvaničnici.

Jedan čovek se vodi kao nestao u moru kod Kalabrije pošto je njegov jedrenjak prazan pronadjen juče nasukan na stenama, a telo uoočeno u moru nije moglo da se izvuče zbog oluje.

Italijanski mediji javljaju da je 170 ljudi, turista i zaposlenih u hotelima, zarobljeno kod Stelvio prolaza, na granici izmedju Italije i Švajcarske na visini od preko 2.700 metara zbog jakih snežnih padavina koje dostižu do 1,5 metara visine.

U oblasti Furlanija Julijska krajina 23.000 ljudi je ostalo bez struje a brojni putevi su neprohodni, javile su lokalne vlasti.

Od početka ovog talasa lošeg vremena italijanski vatrogasci su intervenisali oko 7.000 puta širom zemlje, javlja agencija AGI.

Jake kiše praćene vetrovima koji su dostizali do 180 kilometara na sat u nekim oblastima Italije izazvale su i velike poremećaje u saobraćaju.

U Djenovi će aerodrom danas biti zatvoren do 14.00 časova pošto su piste oštećene od kiše, vetra i vode. Škole u gradu biće zatvorene celog dana, kao i u Rimu i brojnim drugim italijanskim mestima.

Saobraćaj je danas jako poremećen u Rimu, brojno srušeno drveće i dalje blokira ulice blizu centra grada.

Gradske vlasti su juče zatvorile rimske turističke atrakcije, medju kojima Koloseum i Forum. Guverner regiona Veneto Luka Zaja rekao je da bi poplave mogle dostići nivo poplave iz 1966. koja je pogodila Veneciju i Firencu i naložio zatvaranje škola u Venetu.


Beta-AFP /Foto:AFP