NOVI PAZAR – Predstavnici pet stranaka u Novom Pazaru su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare osudili ;”vandalizam i nasilničko ponašanje kojim je na poslednjoj sednici narušen ugled” Skupštine grada.

Najavili da će sutra zatražiti prijem kod predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da bi ga obavestili šta se radi u Sandžaku i kakav je odnos države prema Bošnjacima i ostalim gradjanima.Čelnici Sandžačke demokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Stranke za Sandžak, Sandžačke narodne partije i Liberalno-demokratske partije, smatraju državne organe odgovornim za jučerašnje incidente i upad gradjana i simpatizera Stranke pravde i pomirenja (SPP) u salu Skupštine grada.

Predsednik Gradskog odbora SDP-a u Novom Pazaru Fahrudin Djekić je kazao ;da su predstavnici SPP-a “pokazali svoje pravo lice”, a da su se državni organi Srbije stavili na njihovu stranu.

“Mi ćemo morati sami da se izborimo za poštovanje zakona i Ustava Srbije na ovoj teritoriji. SDP je poslednja stranka koja želi da internacionalizuje ovaj problem, ali svi naši pokušaji da ga rešimo, nisu dali rezultate jer policija i ministarstvo sležu ramenima kad god smo im se obratili. Zato ćemo se sada obratiti Briselu, Vašingtonu, Berlinu i Ankari”, rekao je Djekić.

Na pitanje Radija Sto plus kako njihov osnivač Rasim Ljajić, kao potpredsednik Vlade Srbije, ne može da reši problem takvog odnosa državnih organa prema Sandžaku i Bošnjacima, Djekić je odgovorio da su taj region i njegovi gradjani imali mnogo koristi od učešća Ljajića u Vladi Srbije.

“I pored ovakvog odnosa dela državnih organa u ovom delu Srbije mišljenja sam da Ljajić treba da bude deo Vlade Srbije”, istakao je Djekić.

Govoreći o odnosu SDP-a i vladajuće Srpske napredne stranke, Djekić je rekao da su oni u koaliciji u pet sandžačkih gradova i da to govori o njihovom odnosu.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj je ocenio ;da su incidenti u Skupštini Novog Pazara bili “naručeni, organizovani i podržani iz Beograda, srpske policije i službi bezbednosti, kako bi se izazvale podele i kriza u Novom Pazaru i Sandžaku”.

“Pozivam srpsku Vladu da povuče srpsku vojsku, policiju, tužilaštvo i sudove iz Sandžaka jer oni predstavljaju preteću oružanu silu po Bošnjake. Pozivam medjunarodne organizacije da pošalju misije koje će nadgledati povlačenje srpskih snaga i organa, i učestvovati u formiranju multietničkih institucija čiji će sastav odgovarati strukturi stanovništva Sandžaka”, rekao je Škrijelj.

Predstavnici pet stranaka najavili su da će uskoro organizovati protestni skup u Novom Pazaru pod nazivom “Sandžak nije Divlji zapad”.


Beta