NOVI PAZAR – Nosilac liste “Vakat je” iz Novog Pazara Sait Kačapor uputio je danas otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pozivajući ga da zaštiti Ustav Srbije i građane Sandžaka i da reaguje na “nasilničko” i “vandalsko” ponašanje Muamera Zukorlića i njegovih sledbenika koji “unose razdor” među Bošnjake na Sandžaku.

U otvorenom pismu prosleđenom medijima, Sait Kačapor navodi da je u ponedeljak u Novom Pazaru “nekoliko puta, desetina naoružanih ljudi, sledbenika Muamera Zukorlića, prekidala rad Skupštine grada”.

On tvrdi kako “policija nije prihvatila da pruži zaštitu, niti da obezbedi red i mir”, a da su nakon povlačenja odbornika iz skupštinske sale, “vandali, na čelu sa Muamerom Zukorlićem i uz pratnju policije prodrli u salu gde je njihov lider i organizator održao ‘vatreni’ govor pun mržnje, uvreda, pretnji i poziva na bojkot rada institucija sistema, posebno Gradske uprave”.

Zukorlić je, kako u pismu tvrdi Kačapor, mahao sredstvima za asfaltiranje ulica i puteva koja je, navodno, lično obezbedio iz budžeta Republike Srbije i “kojima samo on, lično, raspolaže”.

Kačapor naglašava da su “nasilnička ponašanja” Zukorlića i njegovih sledbenika poznata javnosti “već niz godina, ali su sada, u izbornoj kampanji za Bošnjačko nacionalno veće, dostigla vrhunac”.

U otvorenom pismu on pita predsednika Srbije ko je iz državnog budžeta dao sredstva nosiocu liste “Muftija”, Muameru Zukorliću, za izbor za Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji, koja on u jeku izborne kampanje usmerava za asfaltiranje 21 ulice u Novom Pazaru, puteva koji vode preko Peštera i nepoznatog broja “planiranih” ulica u Sjenici, Tutinu, Prijepolju i Priboju.

On od predsednika Srbije javno traži o odgovor “zašto policija štiti vandalske postupke Muamera Zukorlića, koji po vlastitom nahođenju, mimo zakonske regulative, asfaltira ulice i puteve, ruši spomenike kulture, gradi ugostiteljske i druge objekte, otvara firme, koje nigde nisu registrovane, nikome ne plaća poreze niti prema državi
izmiruje obaveze”.

Kačapor pita i “zašto se favorizira jedna izborna lista i izdvajaju sredstva samo za njen rad u kampanji” i “postoje li i u drugim nacionalnim manjinama ove zemlje favoriti preko kojih se razbija jedinstvo u tim zajednicama”.

“Jesu li predstavnici drugih lista takođe građani Srbije ili su to nepoželjne osobe samo zato što iskazuju lojalnost Republici Srbiji i vama kao legalnim izabranim rukovodiocima ove zemlje”, pita Kačapor i naglašava da će samostalna Lista za izbore za Bošnjačko nacionalno veće u Srbiji “Vakat je – prof. dr. Sait Kačapor” i dalje nastaviti svoju kampanju mirno i demokratski predstavljajući svoj program.

Kačapor od Vučića i najviših predstavnika vlasti traži da, u skladu sa Ustavom i pozitivnom zakonskom regulativom, pokažu “jednak tretman svih pripadnika nacionalnih manjina” kao i većinskog naroda i tako pokažu “svojim građanima, Evropi i svetu, da je Srbija demokratska zemlja i da spada u red zemalja u kojima je osigurana vladavina prava”.


FoNet