RAMALA – Centralni komitet Palestinske oslobodilače organizacije (PLO) suspendovao je večeras priznanje Izraela dok ta zemlja ne prizna državu Palestinu, prenose izraelski mediji.

Taj potez zahteva saglasnost palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Na sastanku u Ramali na Zapadnoj obali takodje je apelovano da se okonča bezbednosna saradnja s Izraelom na toj palestinskoj teritoriji i suspenduju svi ekonomski sporazumi s njim.

Centralni komitet je ovlastio Abasa i Izvršni komitet PLO da odluče da li da sprovedu te odluke.

“Mi priznajemo pravo na otpor okupaciji na sve načine koji su u skladu s medjunarodnim pravom”, navedeno je u saopštenju.

Palestinski predsednik je na sastanku ponovio da neće odustati od Jerusalima kao glavnog grada Palestine.

“Objavljujemo da odbijamo ‘dogovor veka'”, rekao je Abas, aludirajući na plan Bele kuće za bliskoistočni mir koji još nije predstavljen, dodavši da je Jerusalim palestinski glavni grad i da Palestinci neće prihvatiti predlog da Abu Dis, palestinsko selo u jerusalimskoj opštini, bude njihova prestonica.

“Sa svim dužnim poštovanjem za Abu Dis, ceo istočni Jerusalim okupiran u 1967. godine je naš glavni grad”, rekao je Abas.

Predsednik SAD Mahmud Abas je u decembru prošle godine priznao ceo Jerusalim kao glavni grad Izraela, iako Palestinci nameravaju da istočni anektirani deo Jerusalima bude glavni grad njihove države koja bi obuhvatila pojas Gaze i Zapadnu obalu.

Izraelski mediji navode da su mnoge palestinske frakcije pozvale na bojkot dvodnevnog sastanka komiteta kritikujući Abasa da ne sprovodi odluke tog tela.

Danas donetom odlukom traži se prizanje države Palestine u granicama od 4. juna 1967. godine, pre rata u kome je Izrael okupirao pomenute teritorije.


Beta /Foto:Anadolu Agency