NOVI PAZAR – Grupa policajaca i civila iz Raške, uhapšenih 2009. godine zbog švercovanja benzina i mesa na punktu Rudnica na ulazu na Kosovo, najavili su da će sutra stupiti u štrajk gladju, ali i izvršiti samospaljivanje u sudnici Apelacionog suda u Kragujevcu ako taj sud potvrdi okrivljujuću presudu Višeg suda u Kraljevu.

Apelacioni sud u Kragujevcu sutra treba da odluči po žalbi 16 policajaca koji su okrivljeni zbog primanja mita kao i 10 civila kojima se na teret stavlja švercovanje robe i davanje mita.
Jedan od osudjenih policajaca iz Raške Milinko Nikolić rekao je agenciji Beta da je sudjenje trajalo deset godina sa više od 70 ročišta u Kraljevu.

“Proces je bio montiran, jer nije bilo ni dokaza u vidu zaplenjene robe ili obeleženog novca i nezakonito su se u procesu koristili transkripti iz 4-mesečnog prisluškivanja”, kazao je Nikolić.

Dodao je da su dva puta do sada donošene oslobadjajuće presude preinačenjem presuda Višeg suda u Kraljevu, ali i da je onda došlo do novog obrta u procesu i potvrdjivanja krivice.

Nikolić je naveo da su policajci osudjeni na kazne zatvora od šest do devet meseci, a nekoliko njih na tri godine zatvora.

“Sudi nam se bez dokaza. Uskraćeno nam je pravo na pravično sudjenje, montiraju dokazi, odbijaju svedoci, vrši pritisak na sud da se osudimo po svaku cenu. Zato je nas 26, koji smo optuženi i koji traže samo pravo na fer i pošteno sudjenje rešilo da sutra ispred zgrade kragujevačkog suda stupi u štrajk glađu, a svi smo se zakleli u crkvi da ćemo se u slučaju osuđujućih presuda politi benzinom i zapaliti u sudnici kragujevačkog suda”, rekao je Nikolić.

On je dodao da je sve to posledica desetogodišnje torture nad policajcima i njihovim porodicama.
Nikolić je kazao da su uhapšeni policajci postali gradjani drugog reda jer su odmah po hapšenju dobili otkaze i nemaju pravo na posao.

“Niko ne želi da zaposli ljude koji su u brutalnoj kampanji satanizovani od strane medija koji su pre deset godina bili pod kontrolom naših progonitelja, radimo najteže i najgrublje sezonske poslove kako bi prehranili porodice. Štaviše, naša deca su izložena policijskom progonu, jer im na ulici prilaze uniformisana lica, raspituju se o nama, gde se krećemo, kada smo kod kuće”, rekao je Nikolić.

Policajci uz Raške su se povodom ovog slučaja obratili i svim relevantnim institucijama i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava u EU.


Beta