Slavni britanski naučnik Stiven Hoking upozorio je u svojoj poslednjoj, posthumno objavljenoj knjizi da su nauka i obrazovanje širom sveta “danas u opasnosti više nego ikada pre”.

U knjizi “Kratki odgovori na velika pitanja”, koja je danas predstavljena u Londonu, stoji da su, kako je rekao Hoking, dva događaja iz 2016. godine – izbor Donalda Trampa za predsednika SAD i referendumska odluka Britanaca da izađu iz EU, deo “globalnog revolta protiv stručnjaka, uključujući naučnike”.

Priznajući da nauka tek treba da ponudi odgovore na velike izazove za čovečanstvo – klimatske promene, prenaseljenost, izumiranje vrsta, krčenje šuma i degradaciju okeana, Hoking je apelovao na mlade ljude da “gledaju u zvezde, a ne dole”.

“Pokušajte da date smisao onome što vidite, pitajte se šta omogućava postojanje univerzuma. Važno je da ne odustanete. Oslobodite svoju maštu. Oblikujte budućnost”, piše u poslednjoj Hokingovoj knjizi.

Jedan od najcenjenijih naučnika današnjice umro je u martu u 76. godini. Decenijama je bolovao od amiotrofične lateralne skleroze i koristio invalidska kolica, a govorio je uz pomoć računarskog sintisajzera.

Hokingova ćerka Lusi koja je prisustvovala današnjoj promociji knjige, rekla je da je slušanje nepogrešivog glasa njenog oca doživela “veoma emotivno”.

“Okrenula sam se jer su mi se oči ispunile suzama. Ponekad osećam kao da je on još ovde, jer pričamo o njemu i čujemo njegov glas i vidimo njegove slike, i onda nas nešto podseti da nas je napustio”, kazala je Hoking.


Beta /Foto: Reuters-Lucas Jackson