LION – Visoki kineski zvaničnik Meng Hongvej čiji je nestanak prijavila supruga pre desetak dana, podneo je ostavku na mesto predsednika Interpola uoči odlaska u Kinu, saopštio je danas Interpol.

Kako prenosi AP, Interpol nije objasnio zbog čega je Hongvej podneo ostavku, ali je saopštio da je ona odmah stupila na snagu.

U saopštenju se navodi da će vršilac dužnosti predsednika Interpola biti viši potpredsenik u izvršnom komitetu Interpola, Kim Džond Jang iz Južne Koreje.

Disciplinarni organ kineske vladajuće Komunističke partije saopštio je ranije danas da je predsednik Interpola pod istragom zbog sumnje da je kršio zakon.

Meng Hongvei, koji je zamenik kineskog ministra za javnu bezbednost, “osumnjičen je za kršenje zakona i trenutno je pod nadzorom i istragom” novog kineskog tela za borbu protiv korupcije, Nacionalne nadzorne komisije, navodi se u saopštenju, preneo je AP.

To saopštenje je služba kineske Komunističke partija nadležna za korupciju i političku nelojanost objavila večeras na svom sajtu.

Istovremeno, supruga nestalog predsednika Interpola, Grejs Meng, prijavila je ranije nestanak Hongveija, a danas je izjavila da joj je suprug pre nego što je nestao tokom putovanja u Kinu poslao fotografiju noža.

U prvoj izjavi za javnost o misteriji u vezi s nestankom Menga Hongveija, njegova supruga je novinarima u Lionu danas rekla da veruje da je on, šaljući joj fotografiju noža, pokušao da joj kaže da je u opasnosti, preneo je AP.

Grejs Meng je rekla da nije bila u kontaktu sa njim otkako joj je poruku poslao 25. septembra.

Interpol, čije je sedište u Lionu, i zvanično je juče zatražio od Kine informacije o predsedniku te organizacije Mengu Honveiju, koji je nestao pošto je došao u posetu svojoj domovini Kini.

U saopštenju Interpola se navodi da su iskorišćeni kanali za sprovođenje zahteva kako bi se taj zahtev o statusu Menga Hongveija uputio Kini.

Kina se, sve do sada, nije oglašavala s tim u vezi.