PODGORICA – Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić čestitao pobedu fudbalskoj reprezentaciji Srbije, ironičnu čestitku uputio i reprezentaciji Crne Gore. Od njega to i nije neočekivano – navodi crnogorski portal CdM.

“Čestitamo reprezentaciji naših sunarodnika sjajnu pobedu. Da su karte bile u slobodnoj prodaji dve trećine stadiona bi pevalo svesrpsku himnu “Bože pravde”, ali i minimalan broj naših navijača bio je dovoljan da se prava himna jače čuje. Takođe, čestitamo reprezentaciji Montenegra, predvođenoj Fatosom Bećirajem na pristojnom otporu i korektnoj igri”, naveo je Mandić.

Nakon ovakve čestitke, reklo bi se da Mandić ima problem sa tim što u reprezentaciji igra neko ko se zove Fatos Bećiraj, kada je u čestitki naveo baš njega a ne, recimo, kapitena, ili selektora.

Sagovornici CdM-a kažu da je ovakva izjava neprihvatljiva, ali i opasna.

Funkcioner Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj za CdM kaže da ovakvi komentari vređaju verska i nacionalna osećanja građana Crne Gore i pokazuju maksimalnu nepodnošljivost i neuvažavanje prema manjinskim narodima.

“Dakle, izjava zaslužuje svaku osudu svih, bez obzira na nacionalna, verska, politička ili druga uverenja. Uostalom, moram reći i sledeće da je Crna Gora prošla i gora i teža vremena i ipak sačuvala one vrednosti kojima se može pohvaliti u celom regionu. Svi mi koji se bavimo javnim poslom moramo se prilagoditi demokratskim vrednostima i negovati kulturan dialog”, smatra Gegaj.

On tvrdi da zabrinjava i to da izjava dolazi od lidera opozicije oko koga su i pojedine građanske stranke i koja je po težnji alternativa postojećoj vlasti u Crnoj Gori, a sa nekoliko građanskih stranaka su vlasti u pojedinim opštinama u Crnoj Gori”, ispričao je Gegaj.

Predsednik Liberalne partije Andrija Popović poručuje da je ova čudna izjava sa elementima ironije Mandića, lidera crnogorske opozicije i Nove srpske demokratije, neshvatljiva iz pozicije čoveka čija je ipak država Crna Gora, sva prava i obaveze crpi iz nje.

“Takođe je i prilično opasna zbog građanskog koncepta naše države i njenog sklada. Ali u crnogorskoj političkoj areni su građani, već dugo oguglali na nivo odgovornosti kod slanja poruka pojedinih političkih aktera, teško da će tu biti pozitivnog pomaka”, izjavio je Popović za CdM.


indeksonline.rs /CdM