KRAGUJEVAC – Tradicionalnom komemorativno-umetničkim “Velikim školskim časom” ispred Spomenika streljanim djacima i profesorima u Memorijalnom parku “Šumarice”, sutra, u nedelju, u 11 časova biće obeležena 77. godišnjica streljanja civila u Kragujevcu u Drugom svetskom ratu.

U Crkvi Novomučenika kragujevačkih u Šumaricama, liturgiju će u 8.30 sužiti episkop šumadijski Jovan, a u 10.30 moleban kraj Spomenika streljanim djacima i profesorima. Na “Velikom školskom času” biće izveden adaptirani tekst drame Djordja Milosavljevića “Nisam kriv što sam živ”, u režiji Sladjane Kilibarde.

“Večno kruženje krivice, metamorfoze zla, nesrećni slučajevi okolnosti, peripetije u čoveku i pitanje odluke, odnosno odabira prave strane u ratnom sukobu. Sve to čini kovitlac misli koji naseljava i tereti dramu Djordja Milosavljevića”, piše u pogovoru te drame.

Taj dramski tekst je postavljen u tri vremena – 1941, 1991, i 2001. godine, s vršnjacima koji obrazuju dva trougla dramskih lica: jedan su preživeli šumaričkog pogroma, a drugi su mladi na obeležavanju 50-godišnjice tog stradanja.

Milosavljević je glumca Miju Aleksića (1923-1995 ) postavio kao jednog od protagonista zbivanja na kragujevačkom stratištu.

U izvodjenju adaptacije “Nisam kriv što sam živ” učestvovaće Marko Baćević, Miodrag Pejković, Miloš Krstović, Matija Ristić, Marija Rakočević i drugi, kao i hor SKC, Kragujevačko pevačko društvo i Lenka Stojčević.

Autor muzike je Dragoslav Tanasković, a kostimografkinja Jelena Janjatović.

Gradska uprava je najavila da će u ime Vlade Srbije venac kraj spomenika u Šumaricama položiti ministarka bez portfelja Slavica Djukić Dejanović.

Najavljen je dolazak predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragomira Milojevića i predstavnika ministarstava pravde, prosvete, kulture i informisanja, i Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

Komemoraciji u Šumaricama prisustvovaće ambasadori Nemačke, Francuske, Slovačke, Izraela, Belorusije i Palestine , kao i predstavnici ambasada Češke i Ruske Federacije.

Potvrdjen je dolazak delegacija gradova-partnera Kragujevca Ingolštata (Nemačka), Piteštija (Rumunija), i iz BIH Kozarske Dubice, Prijedora i Oštre Luke.