LONDON – Britanski list “Tajms” objavio je tekst pod nazivom “Džihadisti Islamske države se vratili na Kosovo i spremni da umru za kalifat” u kojem se navodi da je, prema onome što je poznato vlastima u Prištini, od 2012. godine 348 odraslih osoba otišlo u Siriju da se pridruže Islamskoj državi.

Dnevnik navodi da su “mnogi poginuli tamo, ali mnogi su se i vratili”, a da “u odsustvu koherentnog programa deradikalizacije, (islamistički) zatvorenici izlaze iz zatvora i ostaju i dalje odani Islamskoj državi”.

Među onima koji su sada na slobodi je i Fitim Ljadrovci, koji je kao 24-godišnjak gledao kako nekog Sirijca vezuju za stub i raznose ga raketnim bacačem. Navodi se da je “ubica bio Ljavdrim Muhadžeri, ozloglašeni kosovski Albanac, koji je bio označen da predstavlja međunarodnu terorističku pretnju pre nego što je ubijen dronom”.

“Tajms” navodi da su kosovski Albanci učestvovali u nekoliko nedavnih terorističkih zavera i da je “šest kosovskih Albanaca, muškaraca i žena, uhapšeno u junu prošle godine na Kosovu i u Nemačkoj zbog učestvovanja u dve zavere koje su za metu imale jedinice NATO na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj”, a podseća i da je “mesec dana ranije osam osoba uhapšeno na Kosovu zbog zavere koja je imala za cilj ubistvo izraelskih fudbalera”.

List ocenjuje da primer Fitima Ljadrovcija, kosovskog Albanca koji je u dva navrata ratovao za ISIS u Siriji, a potom se vratio kući gde i dalje propoveda radikalne stavove, pokazuje da prištinske vlasti ne mogu da zauzdaju problem terorizma.

Entoni Lojd, novinar britanskog “Tajmsa”, u svom tekstu objavljenom na portalu ovog uglednog medija, pod naslovom “Džihadisti ISIS koji su se vratili na Kosovo spremni su da umru za kalifat”, opisuje Ljadrovcijev slucaj.

“Četiri godine prošle su otkad je mladi borac ISIS sa Kosova svedocio jednom od najstrašnijih ubistava koje je teroristicka organizacija izvela: Fitim Ljadrovci imao je 24 godine kada je video Sirijca vezanog za kolac i raznetog raketnom granatom. “To sigurno nije najgora stvar koju sam video medu egzekucijama, cak i deca su navikla da gledaju takve stvari”, rekao je govoreci o tome koliko je lojalan ISIS-u”, navodi se u tekstu “Tajmsa”, prenosi “Blic”.

Ljadrovciju nije sudeno nakon njegovog prvog puta u Alepo 2013, gde je bio deo Fronta al Nusre: ispitivan je 11 sati posle cega je pušten. Tek nakon drugog odlaska na ratište (2015. godine) – gde je službovao u albanskoj jedinici egzekutora ISIS Lavdrima Muhadžerija – osuden je na kaznu zatvora. No, time ni izbliza nije rešen problem njegovog delovanja.

“Kalifat nije gotov”, rekao je ove nedelje Ljadrovci, cetiri meseca nakon oslobadanja. “Želim da stvorim Islamsku državu na Kosovu i rado cu umreti za nju”, prenosi “Tajms” izjavu džihadiste.

Tužilac Fikrije Krasnici u izjavi za britanski medij kaže da kosovske vlasti nemaju problem s osudivanjem terorista, vec sa deradikalizacijom – otklanjanjem posledica indoktrinacije kroz koju su prošli u Siriji i kampovima za obuku. Program deradikalizacije nije obavezan, a vecina terorista je i inace, kaže tužilac – nepopravljiva.

Kosovske sudije se cesto muce i da donesu presude protiv pripadnika ISIS zbog nedostatka dokaza iz Sirije, pa im mahom dosuduju krace zatvorske kazne, bez obzira na težinu zlocina. Uz to, nedovoljno striktan sistem uslovnog otpusta ostavlja mnoge teroriste slobodnima da nastave sa širenjem ekstremne ideologije.

U tekstu “Tajmsa” podseca se i da su Kosovari bili umešani u nekoliko teroristickih zavera u Evropi kod kuce. Šestoro Albanaca sa Kosova, muškaraca i žena, uhapšeni su u Nemackoj prošlog juna 2017. zbog umešanosti u dve zavere koje su targetirale NATO trupe na Kosovu i civile u Belgiji i Francuskoj. Mesec dana ranije, osmoro ih je uhapšeno na Kosovu zbog planiranja napada na izraelske fudbalere.

Vlasti na Kosovu imaju podatke o 348 osobe koje su putovale u Siriju da se pridruže ISIS-u od 2012. godine do danas. Mnogi su umrli, ali neki su se i vratili.

Prema pojedinim bezbednosnim procenama, broj kosovskih džihadista jednak je ukupnom broju esktremista u svim ostalim zemljama Balkana zajedno. Osim toga, albanska jedinica jedina je sa Balkana koja postoji samostalno unutar ISIS, što pokazuje da je broj boraca iz redova Albanaca poprilicno veliki.