BEOGRAD – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da pojedine odredbe Pravilnika o postupanju obrazovne ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva neće moći da se primene.

Na pitanje da li je ekstremno to što pravilnik, koji važi od 1. septembra, predviđa da deca moraju da zovu sve drugove iz odeljenja na rođendan ili nikoga.

Janković je mišljenja da će to biti teško sprovodivo u praksi, jer nije teško pozvati svu decu, ali da to ne znači da će uvek sva deca i da dođu.

“Pitanje je da li je moguće organizovati da se svi međusobno druže, možda se može naići na problem u praksi, ali nisam protiv toga. Ali, opet pravilnik je nešto što možete da promeniti mnogo brže nego zakon. Pratićemo primenu pravilnika i ako se bude pokazalo da ima problema, zašto se neki pravilnik ne bi promenio”.

Janković je rekla za Prvu da ta institucija nije učestvovala u izradi pravilnika, jer taj organ predstavlja vrstu kontrole organa državne uprave.

“Mnogo je značnije da li se pravilnik sprovodi dosledno ili ne. Mi smo i ranije davali preporuke skupštini da ga treba što pre doneti, pošto treba da olakša posao nastavnicima”.

Janković kaže da je mnogo lakše kada nastavnici imaju procedure u slučaju sumnje da postoji diskirkminacija.

Kako je rekla, roditelji se najviše žale na ostvarivanje prava na obrazovanje učenika sa invaliditetom.

“Postoji i dalje otpor potpunoj primeni inkluzivnog obrazovanja, jeste sve ređi, ali se ipak još nailazi na probelme i neadekvatne servise. I dalje se deca i roditelji plaše da prijave slučajeve diskriminacije zbog imovinskog stanja. Prečesta je situacija u kojoj vas neko šikanira i ponižava zbog toga što nemate dovoljno novca da priuštite sebi garderobu ili obuću koja je po nečijoj meri”, navela je Janković.

Naglasila je da u tome treba da bude ključna uloga nastanika.

Poverenica je naglasila da je ključno da se sa decom radi ne u okviru jednog predmeta već kroz sve nastavne predmete možete, da se više priča, na primer, o rodnoj ravnopravnosti, kao i o tome koliko je važno da se međusobno poštujemo i tolerišemo razliku.

“Da ne bi imali sutra diskriminaciju i netolerantno drušvo, koje nije spremno da toleriše razlike”, dodala je Janković.

Podsmevanje, ponižavajuće šale, slanje uvredljivih poruka, ignorisanje, odbijanje da se sedi u klupi sa učenikom zbog njegovog izgleda ili nacionalne pripadnosti, omalovažavanje roditelja učenika iz istih razloga, primeri su diskriminacije koji se od 1.septembra zabranjuju i kažnjavaju u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srbiji.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo je na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja Pravilnik o postupanju ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminatornog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva.

To znači da se u osnovnim i srednjim školaama, predškolskim ustanovama i domovimaa za učenike i studente zabranjuje postupanje kojim se, na neposredan ili posredan, otvoren ili prikriven način, neopravdano pravi razlika ili nejednako postupa prema učenicima i zaposlenima.