NOVI PAZAR – Udruženje Turaka u Srbiji sa zgražavanjem i ogromnim negodovanjem prati izjave nosioca liste „Matica bošnjačka“ Muamera Zukorlića, a kojima se maltene hvali kako se u Subotici, Beogradu i mnogim drugim gradovima u centralnoj Srbiji i Vojvodini, mnogobrojni Srbi upisuju u Bošnjački izborni spisak sa namerom da glasaju za njega i da mu svojim glasovima donesu i omoguće pobedu.

Ne možemo da shvatimo čime se Zukorlić hvali i kako planira i čijim glasovima da pobedi na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće. Ono od čega bi se moralan i pošten čovek stidio, time se Zukorlić hvali i ponosi.

Taj isti čovjek je svojevremeno kritikovao Udruženje Turaka u Srbiji, kako ono tobože poziva Bošnjake da se izjašnjavaju kao Turci, što mi nikada nismo činili. Mi smo samo pozivali one građane Republike Srbije i Sandžaka koji su turskog porekla i koji se nacionalno osećaju kao Turci da se tako i izjasne, što je potpuno prirodno. Nikada nismo, kao Zukorlić, apelovali na građane srpske nacionalnosti da se izjašnjavaju kao Turci i upisuju u turski birački spisak. Ovo je svojevrsno kršenje svih zakonskih i moralnih normi i neregularno prekrajanje izborne volje pravih, istinskih Bošnjaka u Republici Srbiji, čemu se oštro protivimo.

Kao što ne želimo da bilo ko ugrožava građanska prava turske nacionalne manjine u Republici Srbiji, tako ne možemo podržati niti kršenje nacionalnih prava niti drugih naroda. A Zukorlića upozoravamo da ne može kritikovati drugoga, odnosno Udruženje Turaka u Srbiji za ono što nikada nije činilo a sebe hvaliti i veličati sa onim što nije za pohvalu, već za krajnju osudu i nedoslednost.


Alija Šahović