PODGORICA – Svaki treći dan jedna osoba u Crnoj Gori oduzme sebi život, a državne apoteke godišnje izdaju oko 300.000 kutija antidepresiva i drugih lekova za smirenje, pišu danas podgoričke Vijesti.

Sa ovom statistikom Crna Gora danas obeležava svetski Dan mentalnog zdravlja.

Prema podacima Uprave policije, u proseku 130 osoba godišinje izvrši samoubistvo, ali statistika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kaže da je broj samoubistava u Crnoj Gori makar upola manji.

Do početka avgusta 2018, kažu iz UP, registrovano je 59 samoubistava. Za nepunih šest godina, od 2013. do 2018, ukupno 711.

Psiholog i komunikolog Radoje Cerović ocenio je da je zvanična statistika države o samoubistvima nelogična.

“Jedna veoma jednostavna statistika, kao što je standardni tzv. ‘Age-adjusted suicide rate’ – godišnji stepen smrtnosti od samoubistava na 100.000 stanovnika korigovan po starosti stanovništva – kod nas je veoma problematično obradjen”, kazao je Cerović.

On je dodao da bi prema podacima policije, značilo da se u Crnoj Gori dogodi preko 25 samoubistava na 100.000 stanovnika.

“Ako je to tačno, onda je to sam svetski vrh lestvice smrtnosti od suicida”, naveo je Cerović.

Prema njegovim riječima, jedina koja je merodavna da kaže gde je Crna Gora na toj listi je SZO, prema kojoj je, u 2016. i 2015, broj samoubistava na 100.000 stanovnika bio upola manji u odnosu na podatke koje prezentuju crnogorske institucije.

Cerović je rekao da SZO “očigledno dobija druge podatke”.


Foto: Pixabay