Na putevima u Srbiji ima dovoljno policajaca, ali kontrola treba da bude bolje organizovana i tome će doprineti nova aplikacija za usmeravanje rada, izjavio je danas načelnik Saobraćajne policije Nebojša Arsov.

Arsov je za RTS rekao da su policajci na putevima i danju i noću, ali da je neophodno da kontrola bude bolje organizovana.

“Zbog toga smo u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja izradili aplikaciju koja će služiti za vremensko i prostorno usmeravanje rada policije”, rekao je Arsov.

On je objasnio da to znači da od sledeće godine saobraćajna policija neće meriti brzinu na bilo kojoj deonici, već samo na onim deonicama i u onom vremenskom periodu kada su se dešavale saobraćajne nezgodne gde je prekoračenje brzine bilo uzrok.

Slično će važiti i za kontrolu nepropisnog preticanja.

Arsov napominje da se nesreće ne mogu sprečiti samo reperesivnim merama. Kazne za vožnju u alkoholisanjom stanju su veoma visoke, ali i pored toga svakog meseca se dogodi 180 udesa u kojima su učestvovali vozači sa više od 1,2 promila alkohola u krvi.

“Više 60 nesreća mesečno izazovu vozači sa preko dva promila alkohola u krvi”, upozorava Arsov.

Kontrola vožnje u alkoholisanom stanju i vezivanja pojaseva neće biti prostorno ni vremenski ograničena.

Veliki problem i dalje predstavlja i to što vozači razgovaraju mobilnim telefonima u toku vožnje – tokom prvih devet meseci ove godine registrovano je čak 36.000 prekršaja. Broj je porastao u odnosu na 2017. godinu iako su novčane kazne povećane. Statistika pokazuje da se pojasevi više koriste, ali Arsov napominje da se i dalje dešavaju nesreće u kojima su vozači stradali zato što nisu bili vezani. Pored toga, policija insistira da se pojasevi vezuju i na zadnjem sedištu.