ZAJEČAR – Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas Trećem festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru i tom prilikom rekao da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, kao i da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika.

Vulin je u pratnji pripadnika Vojske Srbije obišao Sabornu crkvu, a zatim se sastao sa episkopom timočkim i arhijerejem

nadležnim za rad vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Vojsci

Srbije Ilarionom, saopštilo je ministarstvo.

Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije poklanjaju veliku pažnju verskoj službi.

“Sve verske konfesije su kod nas ravnopravne i zastupljene. Sve uživaju veliko poštovanje Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Srpska

pravoslavna crkva kao stub našeg naroda i kao neko ko ne samo što čuva duhovnost našeg naroda, već i one tradicije koje su nas učinile velikim i vrednim jeste jedan od najvažnijih partnera Ministarstva odbrane i Vojske Srbije”, rekao je ministar.

On je naglasio da će sistem odbrane nastaviti da razvija versku službu, da je u planu povećanje broja vojnih sveštenika.

“Kao što Vojska pomaže da steknete nova znanja i iskustva, tako će vam uvek pomoći da u potpunosti razvijete svoj duh i svoju ličnost, jer

Vojska upravo za to i služi”, istakao je ministar i dodao da Vojska

Srbije izražava veliko poštovanje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i

svemu onom što je ona učinila za očuvanje našeg naroda i naše tradicije, dodavši da je siguran da će se saradnja između Vojske i Srpske pravoslavne crkve i dalje razvijati.

Episkop timočki Ilarion rekao je da je danas obeležen praznik Začeća sv. Jovana i obeležavanja javljanja presvetoj Bogorodice u Zaječaru, kada je 1944. godine presveta Bogorodica zaštitila grad od bombardovanja, koji se od tada u Zaječaru svečano obeležava.

“Ujedno je danas i završetak Festivala hrišćanske kulture i mi smo

počastvovani što su i vojna lica tu s ministrom Aleksandrom Vulinom”,

rekao je on naglasivši da će, poput svojih prethodnika, svesrdno raditi

na unapređenju saradnje s Vojskom.

Festival hrišćanske kulture održava se od 20. septembra do 6. oktobra u Zaječaru u organizaciji eparhije Timočke i uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije.

Ovogodišnji Festivalski dani bili su bogati brojnim duhovnim i kulturnim

sadržajima – predavanjima eminentnih govornika, konceratima i promocijama novih knjiga savremenih autora.

Osim toga, održan je i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma. U programskoj ponudi izdvojili su se Dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečja nedelja, kao i nastupi kulturno – umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.