BEOGRAD – Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je za Srbiju sasvim neprihvatljivo formiranje vojske Kosova i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na usvajanje zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, u Skupštini Kosova.

Vulin je za RTS rekao da stvaranje vojske na Kosovu ugrožava čitav region.

On je ukazao da je na međunarodnoj zajednici da obezbedi poštovanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i ne dozvoli formiranje “nelegalne oružane formacije” koja će ugroziti mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji i regionu.

Sada je prilika, kako je naveo, da se vidi i kolika je važnost i kolika je težina reči NATO.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uspeo da izbori garancije od NATO da se nikakve oružane formacije kosovskih Albanaca neće pojavljivati severno od Ibra.

“To je bio jedan od uslova da se potpiše Briselski sporazum. Sada je vreme da NATO pokaže koliko je njihova reč teška, da li se u nju može pouzdati”, istakao je Vulin.

On je rekao da se nada da će u toku dana imati priliku da razgovara sa pripadnicima KFOR i da ih pita da li će ispoštovati Rezoluciju 1244, što je potpuno u njihovoj odgovornosti.


FoNet /Foto: Tanjug