Mnogobrojni borci se sa tim poremećajem susreću zbog trauma koje uvo doživljava tokom borbi, a javlja se kao posledica primanja brojnih udaraca

Poremećaj s kojim se borbi susreću zbog traume koju uvo doživljava

Khabib Nurmagomedov je pre nekoliko dana u borbi za titulu UFC-ovog prvaka u lakoj kategoriji savladao Irca Conora McGregora.

Ruski borac koji je rođen u Dagestanu gušenjem u četvrtoj rundi skrenuo je na sebe veliku pažnju svetske javnosti, ali tome je doprinio i incident odmah nakon meča, kada je Khabib iskočio iz oktagona i obračunao se s jednim od članova Conorovog tima.

Oni koji ranije i nisu toliko pažnje posvećivali ovom UFC borcu, koji u dosadašnjih 27 borbi u karijeri ne zna za poraz, počeli su se zanimati i za najsitnije detalje iz života Nurmagomedova.

Tako je većina odmah primetila da se Khabibovo desno uvo bitno razlikuje od levog, i to po neobičnoj strukturi hrskavice. Naime, radi se o takozvanom “rvačkom uvu”, koje nije retka pojava kod osoba koji se bave tim sportom.

Mnogobrojni borci se sa tim poremećajem susreću zbog trauma koje uvo doživljava tokom borbi, a javlja se kao posledica primanja brojnih udaraca.

Tako je Khabibovo desno uvo puno krvnih sudova umjesto hrskavice, a ozbiljnije povrede krvnih sudova u konačnici bi mogle izazvati infekciju i odumiranje tkiva, u najgorem slučaju bi to moglo rezultirati gubitkom sluha.

Pravilo među brocima kaže kako je “rvačko uvo” simbol hrabrih boraca. Khabib je u mladosti trenirao upravo rvanje.


indeksonline.rs/Faktor