Beloglavi sup, koji se ove godine izlegao na liticama kanjona Uvca, a kojeg je urođena navika za migracijama odvela u Tursku, posle nevolje u kojoj je zapao u ovoj državi, a koja je iziskivala lečenje, ponovo se vinuo u nebo. Da li put Srbije i da li će preživeti let – pokazaće vreme.

Lešinar koji je prilikom prstenovanja na Uvcu dobio ime Sup 21, pre dvadesetak dana sleteo je na krov tržnog centra u Istanbulu gde je upao u jednu kalotu iz koje nije uspeo sam da se iščupa. Pošto turski vatrogasci, koji su pozvani da spasavaju pticu, nisu smeli da joj priđu, zaglavljenog iz zamke izvukao ga je jedan građanin – dobrovoljac koji se zove Kerem. Po saznanju šta se sa Supom 21 desilo u Turskoj i ko ga je izbavio, Fond za zaštitu ptica grabljivica nazvao ga je Kerem, po spasiocu.

– Ovo je drugi sup koji je uspešno oporavljen u Turskoj i pušten u prirodu. Janko se lečio u izmiru 2011. i eno ga sada na Uvcu, gde je svio gnezdo. Nadamo se da ćemo na Uvcu videti Kerema kad se vrati – kažu u Fondu za zaštitu ptica grabljivica.

Od njih i zahvalnost Turcima koji su vidali Keremove rane; kažu – strani veterinari, koji leče ptice koje su vlasništvo Srbije, mnogo više polažu na oporavak nego naši.

– Razlog zbog kog je sup Kerem upao u nevolje je izgladnelost, prosto je zanemoćao jer nije mogao da pronađe hranu. Ta mu opasnost preti na njegovom daljem putovanju. S obzirom na to da je praksa pokazala da se mladi supovi brzo ne vraćaju na mesto gde su se izlegli, mada ima izuzetaka, očekuje se da će Kerem nastaviti let ka nekim drugim odrednicama, a tek kasnije, možda za koju godinu, vratiti se u Srbiju – priča za “Blic” Irena Hrišbek iz Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

A osim da pronađe hranu, Kerem će morati da prebrodi brojne opasnosti na putu. Jedna od njih je, ako uvački sup okrene prema Bliskom istoku su ratovi. Poznato je da su dva naša lešinara ubijena na preletu preko Saudijske Arabije, a pretpostavka je da su ubijeni pod sumnjom da su zapravo izraelski špijuni.

Preko Grčke mu prete trovanje, koje se pokazalo kao jedan od najvećih razloga uginuća beloglavih supova i vetrenjače. Na bilo kojoj ruti Keremu će trebati da izbegne dalekovode.

– Sup Sadam koji se izlegao na Uvcu, a koji je proletos uhvaćen u Iraku pa kasnije pušten uz najviše počasti i direktan prenos državne televizije, u grupi ptica preleteo je Crno more, ali je stradao na dalekovodu ispod ruskog Potkavkazja, 1.500 kilometara od mesta sa kog je poleteo. Nadamo se da će Kerem biti bolje sreće od Sadama – dodaje naša sagovornica.

Jedina šansa da se prati Keremov let, dodaje ona, jeste da ga neko negde primeti, po prstenu prepozna da je vlasništvo države Srbije i o tome izvesti. Prema raspoloživim podacima na osnovu praćenja beloglavih supova kod nas, 62 odsto jedinki koje lutaju svetom se vrati na mesto na kojem su se izlegli. Ostaje nada da Kerem neće biti u onih 38 procenata.

U prirodi beloglavih supova je da se mladi otisnu na migracione letove, pa je na uvačkim hranilištima mali broj ovogodišnjih mladunaca. Područja na koja najčešće odleću su Mediteran i Bliski istok.

– Najdalja tačka u kojoj smo ih pronalazili je Jemen, a sup koji je leteo do tamo čitavih 3.450 kilometara dobio je ime Alibaba. Ipak, on se nikada nije vratio. Irak i Izrael su ovoj vrsti omiljene destinacije, mada je jedan stigao i do Estonije što je nesvakidašnje. Imamo supa koji je čak četiri puta leteo od Uvca do Izraela i nazad i njega smo nazvali Hadži sup – kaže Darko Ćirović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

Lovci – najveća opasnost

Supa Sadama uhvatio je irački lovac u dolini reke Šat el Arab, 2.537 kilometara od Uvca i za njena planirao da traži odšetu. Od pre neki dan u zatočeništvu lovaca u ovoj zemlji je još 14 supova, ali kako nemaju obeležje ne zna se da li je neko od njih doleteo iz Srbije.


Blic/ Foto:RAS-Srbija