BEOGRAD – Fudbalski klub Čelsi suočava se s dvogodišnjom zabranom transfera zbog dovodjenja igrača mladjih od 18 godina, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Na osnovu dokumenata do kojih je došao francuski portal “Medijapart” (Mediapart), Svetska fudbalska organizacija (Fifa) je tokom trogodišnje istrage pregledala 19 pojačanja “plavaca”, medju kojima je i dolazak 18-godišnjeg napadača Bertranda Traorea.

Medijapart navodi da je u 14 od 19 trnsfera bilo dovodjenja igrača mladjih od 18 godina.

Čelsi je pak s druge strane strane saopštio da je “u potpunosti saradjivao s Fifom”.

“Krovnoj fudbalskoj organizaciji smo ;pružili sveobuhvatne dokaze koji pokazuju uskladjenost sa važećim propisima Fifa”, navodi se u saopštenju Čelsija.

Kako piše Medijapart, Fifina Jedinica za integritet i podobnost predložila je da se Čelsiju izrekne zabrana transfera u naredna četiri prelazna roka, ali i kazna od 45.000 funti zbog kršenja propisa.

U septembru 2017. godine objavljeno je da je pokrenuta istraga protiv Fudbalskog kluba Čelsi, a Fifa je danas saopštila da istraga i dalje traje, kao i da do sada nije donesena nikakva odluka.

Internacionalac Burkine Faso, Traore sada igra u francuskom Lionu, a svoj prvi profesionalni ugovor potpisao je sa Čelsijem 2013. u 18. godini, ali sve do januara 2014. nije bio registrovan.

On je u tom periodu upisao 25 nastupa, kako za prvi, tako i za mladje selekcije Čelsija, iako nije bio registrovan u Fudbalskom savezu Engleske (FA).

Čelsi je tokom istrage priznao da je njegovoj majci u aprilu 2011. godine plaćeno 155.000 funti, kao i dodatnih 13.000 klubu u kom je predsedavala, AJE Bobo-Diulaso, kako bi imali prvenstvo u transfer pregovorima.

S njim je, navodno, potpisan ugovor na četiri i po godine, iako je dozvoljeno da igrači mladji od 18 budu potpisani na maksimalno tri godine.

Londonski tim je navodno Traoreu godišnje plaćao 20.000 funti da se školuje u Vitgift školi (Whitgift), predgradju prestonice Velike Britanije.


Beta /Foto:Pixabay