VAŠINGTON – Američka obaveštajna agencija CIA zaključila je da je saudijski princ Mohamed bin Salman naredio ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, objavio je Vašington post.

CIA je do tog zakljucka došla na osnovu vviše izvora obaveštajnih službi, uključujući telefonske razgovore princevog brata Kalida bin Salmana, saudijskog ambasadora u SAD koje su imali sa kašogijem, a o kojima su svedočili ljudi bliski porodici.

Prema tim izvorima Kalid je rekao Kašogiju da bi trebalo da ode u konzulat Saudijekse Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumenta i dao mu uverenje da će biti bezbedan.

Portparol saudijske ambasade u Vašingtonu izjjavio je da ambasador i kašogi nikada nisu razgovarali o odlasku u Tursku i dodala da su nalazi CIA-e lažni.

“I dalje slušamo različite teorije bez osnova za takve spekulacije”, rekla je ona.

Kako se navodi, ocena CIA, za su zvaničnici uvereni da je tačna, je najkonkretnija do sada koja saudijskog princa povezuje sa tom operacijom i komplikuje napore administracije američkog predsednika da sačuva svoj odnos sa bliskim saveznikom Saudijskom Arabijom.