PODGORICA – “Krvava bajka” Desanke Maksimović i “Ala je lep ovaj svet” Јovana Јovanovića Zmaja samo su neki od naslova s dugačkog spiska koje deca u osnovnim školama u Crnoj Gori više nisu obavezna da čitaju, ali su za čitanje predloženi “Gospodar prstenova” i “Hari Poter”.

Za osnovce više nisu obavezni, ni čuvena pesma “O, klasje moje” Alekse Šantića, zatim “Ribarčeta san” Branka Radičevića, kratka priča “Bobilj i druškan” Sergeja Јesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića “Daleko je sunce”.

U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora “Tim Lavlje srce” Čeda Vukovića i “Mali pirat” Antona Staničića.
Iz Zavoda za školstvo navode da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi “Oktoih” Natalija Abramović rekla je za TV “Vijesti” da je puna sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere.

Program je u lektiru doneo i neka popularna dela savremene svetske književnosti poput “Gospodara prstenova” i “Hari Potera”.

“Zašto i mi – deci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih dela savremene književnosti gdje su deca u celom svijetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom”, kaže Abramovićeva.

Ministar prosvjete Damir Šehović je pre desetak dana u Skupštini Crne Gore pokušao da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire, navodeći adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti.

U program su, u međuvremenu, ušli Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.


SRNA