BEOGRAD – Skupština Srbije završila je večeras raspravu o amandmanima na Predlog zakona o zaštiti od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama na koji je podneto 524 amandmana, a o setu zakona iz oblasti pravosuđa i policije glasaće u petak.

Raspravu u pojedinostima obeležile su polemike poslanika Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasima Ljajića i Srpske radikalne stranke (SRS) koja je počela pre nekoliko dana optužbama radikala da je Ljajić na čelu narko-kartela u Novom Pazaru.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je tokom ove sednice, dok se još raspravljalo o zakonu u načelu, kazao da MUP nema saznanja da je Ljajić deo ili organizator kriminalne grupe, ali su radikali nastavili da insistiraju i naveli da oni imaju dokaze o tome, te da ministar, po njihovoj oceni, nema dobru komunikaciju sa direktorom policije Vladimirom Rebićem.

Oni su insistirali i na odgovoru da li će Ljajić ostati ministar i potpredsednik vlade ukoliko grupa “Vakat je” koju je lider SDPS-a podržao na izborima za nacionalne savete u Novom Pazaru napravi koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom.

Poslanici SDPS-a su takva pitanja ocenili kao dogovor radikala i Muamera Zukorlića koji je navodno lideru Vojislavu Šešelju za to platio 50.000 evra.

Ljajićevi poslanici su tražili i da se sazove Administrativni odbor kako bi se Šešelju oduzeo mandat, ali su ubrzo dobili odgovor na konferenciji za novinare Aleksandra Martinovića predsednika tog odbora, da nema zakonskog osnova za oduzmanje mandata čelniku radikala.

Veliki deo rasprave se odnosio i na izjavu Sulejmana Ugljanina koji je rekao da je Srbija “fašitička neman” koju su poslanici osudili.

Inače, poslanici će u petak glasati o više zakona, među kojima su i izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Glasaće se i o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama koje treba da podignu stepen bezbednosti na njima, izmenama Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, o izmenama Zakona o policiji, o bezbednosti saobraćaja na putevima, o detektivskoj delatnosti, o privatnom obezbeđenju, o zaštiti od požara, kao i o kritičnoj infrastrukturi.

Poslanici će se izjašnjavati i o ispitivanju, žigosanju i obeležavanju oružja, naprava i municije, o dobrovoljnom vatrogastvu, zatim o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova, o parničnom postupku.

Glasaće i o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, Predlogu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Predlogu zakona o lobiranju, Predlogu zakona o overevanju potpisa, rukopisa i prepisa.