BEOGRAD – Upravni sud poništio je rešenje Ministarstva finansija Srbije kojim je odbijen zahtev dinastija Karadjordjević za povraćaj “Belog dvora” na Dedinju, u Beogradu, ili obeštećenje, i doneće odluku o finansijskoj nadoknadi za nekretnine koje potražuje ta porodica, što po zakonu može da dostigne maksimalno 500.000 evra.

Advokat Zoran Živanović je za izdanje lista “Večernje novosti” od četvrka potvrdio da je Sud postupio po žalbi pravnog zastupnika Karadjordjevića, i da će Agencija za restituciju ponovo odlučivati o njihovom predmetu i doneti odluku o visini naknade.

“To znači da država definitivno ostaje vlasnik Belog dvora, a da će Karadjordjevići dobiti naknadu kada se donesu odluke o obeštećenju i za drugu imovinu na koje imaju zakonsko pravo. Buduća namena Belog dvora biće odredjena posebnim zakonom”, kazala je direktorka Područne jedinice Agencije za restituciju za Beograd Ivana Živković.

Zakon dozvoljava samo jedno obeštećenje, pa će Karadjorjevići morati da sačekaju da Agencija odluči o ostalim nekretninama čije su vraćanje tražili u januaru 2014. godine.

Ta porodice potražuje kompleks “Belog” i “Kraljevskog dvora”, pet kuća u Beogradu, livade kod Sokobanje, umetnička dela, srebrninu i ostale vrednosti.

Od nekretnina, malo se može vratiti u naturi, navode “Večernje novosti”, a jedina koja je do sada vraćena članovima nekadšnje jugoslovenske dinastije je vila “Crnogorka”.


Beta /Foto:Tanjug