PODGORICA – Odlukom Mešihata, juče u 12.30 časova izučena je Fatiha sa razglasa na minaretima svih džamija u Crnoj Gori, u znak sećanja na žrtve Prvog svetskog rata i zahvalnosti Allahu za okončanje rata i nastupanje mira i pomirena, saopštio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat Fejzić.

“U islamskoj tradiciji kur’anska sura Fatiha uči se za Božiju milost dušama umrlih”, objašanjava Fejzić.

Kako ističe, inicijativa za obeležavanje stote godišnjice od nastupanja mira i pomirenja nakon okončanja Prvog svetskog rata potekla je od ambasada Nemačke i Britanije, sukobljenih sila u Prvom svetskom ratu, koji je odneo milione ljudskih života, uključujući i veliki broj muslimana sa obe strane.

“Simboličnim obeležavanjem ovog značajnog datuma za mir u svetu, Islamska zajednica ukazuje da je mir univerzalna vrednost koja briše linije pobednika i poraženih. Imajući u vidu da su, pored brojnih država, u obeležavanju mira i pomirenja učestvovale sve verske zajednice i crkve nadamo se de će ovaj dan biti pouka i podsticaj za uspostavljanje trajnog mira na Bliskom Istoku i celom svetu”, poručio je Fejzić.


CdM