NOVI PAZAR – Kulturni centar Novi Pazar i EU Info centar (Informacioni centar Evropske Unije) organizuju projekcije filmova evropske produkcije. Na repertoaru u Novom Pazaru su neka od najboljih ostvarenja evropske produkcije iz 2017. godine.

Projekcije će biti održane u Svečanoj sali Kulturnog centra (na Balkonu), a ulaz je slobodan.

Program:

19. novembar (ponedeljak) sa početkom u 20.00h – ’’Svetlo’’ (Madame Paradis, Austrija, 2017, 97 min)
Beč, 1777. Maria Theresia (“Resi”) Paradis je slepa pijanistkinja izuzetnog talenta. Resi je izgubila vid preko noći kada je imala tri godine. Nakon nebrojenih neuspelih medicinskih eksperimenata, njeni preterano brižni roditelji traže kontroverznog “doktora čudotvorca” Franza Antona Mesmera, kao poslednju nadu za izlečenje. Doktoru Mesmeru bi šansa da uspešno izleči mladu devojku mogla doneti slavu i bogatstvo.

21. novembar (utorak) sa početkom u 20.00h – ’’Tonio’’ (Holandija, 2016, 100 min)
Nakon pogibije 21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći, njegovi roditelji pisci suočavaju se sa tugom. Tragičan događaj drastičnio menja njihov život. A.F. Th. van der Heijden zasnovao je svoj roman TONIO (de Bezige Bij) na tragičnoj nesreći koja je uzela život njegovom jedinom sinu. Knjiga je osvojila nagradu Libris i NS Publieksprijs (javna nagrada), a njen autor prestižnu nagradu P.C. Hooft Award. Preko 200.000 primeraka knjige je prodato do danas.

22. novembar (sreda) sa početkom u 20.00h – ’’Upad kod Bergmana’’ (Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min)
Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis i Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

23. novembar (četvrtak) sa početkom u 20.00h – ‘’Dok ne gledaš’’ (WHEN YOU LOOK AWAY / NÅR DU KIGGER VÆK, Danska, 2017, 80 min)
Dokumentarac ispituje predmet svesti u smislu kvantne fizike u bliskoj saradnji sa naučnicima na Niels Bohr institutu. Narativni oblik filma daje publici priliku da prate proces koji pokreće niz osnovnih naučnih pitanja: šta ako osnovni uzročni odnosi u svetu ne funkcionišu kao što mislimo da oni rade? Da li treba da razumemo odnos između naše svesti i fizičkog sveta na potpuno novi način? Šta se dešava na granici nauke, gde se sukobljavaju prihvaćene istine i divlje teorije? Može li novi način razumevanja naše ljudske svesti doći sa potpuno neočekivanog mesta?

23. novembar (petak) sa početkom u 20.20h – ’’Život i sećanja’’ (Life and memories, Slovenija, 2017, 25 min)
Priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

24. novembar (subota) sa početkom u 20.00h – ’’Nijedan sistem nije siguran’’ (Who Am I – kein System ist sicher, Nemačka, 2017, 106 min)
Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu “CLAY” (skraćenica za “Clowns Laughing @ You”). Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a.

25. novembar (nedelja) sa početkom u 20.00h – ’’Druga strana nade’’ (Toivon tuolla puolen, Finska, 2017, 100 min)
Film Akija Kaurismakija sa otvorenim srećnim krajem i nagradom Srebrni medved za režiju na 67. Berlinskom festivalu. Dve priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Haleda, sirijskog izbeglicu. Slepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspeh, tražio azil. U drugoj, Vikstrom je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. Ali kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija.


indeksonline.rs