PRIŠTINA – Premijer privremenih institucija u Prištini, Ramuš Haradinaj, izjavio je danas da sada nije trenutak za vanredne parlamentarne izbore na Kosovu, kao i da nije praksa da se vlada izjašnjava da li ima većinu u parlamentu, te pozvao opoziciju da se umesto izborima više bave pitanjima kao što je vojska, Interpol, dijalog ili vizna liberalizacija.

Reagujući na izjavu predsednika privremenih kosovskih institucija, Hašima Tačija, da vlada treba da se izjasni da li ima većinu u parlamentu, Haradinaj je rekao da će to biti jasno onog trenutka kada opozicija bude imala jedinstven stav 61 poslanika za rušenje vlade.

Pitanje većine u kosovskom parlamentu otvoreno je nakon što je Srska lista saopštila da će se prikloniti strankama opozicije za rušenje Haradinajeve vlade, prenela je Gazeta Expres s.

“Ne postoji praksa izjašnjavanja o postojanju većine ili manjine u parlamentu, već se zna da je posao završen kada u parlamentu bude 61 poslanik protiv vlade. Kada se to dogodi, sve će biti jasno”, rekao je Haradinaj novinarima ne precizirajući, međutim, da li vlada u parlamentu ima većinu.

Primetio da je to tema o kojoj se, kako je rekao, u poslednje vreme puno govori iz različitih uglova, a da on ostaje pri stavu da će se izbori jednog dana desiti.

“U ovoj fazi Kosovu, izbori uopšte nisu potrebni”, rekao je Haradina i dodao da bi mnogo bolje bilo da se opozicione političke partije fokusiraju na mnogo značajnije teme, nego što gube vreme na priči o izborima.

“Bilo bi bolje da se bave temama kao što je vojska, Interpol, dijalog, liberalizacija, pooljšanje standarda, stanja u zdravstvu i obrazovanju. Dakle, mislim da je opoziciji bolje da se utrkuje po ovim pitanjima nego da se bavi temama nebitnim za život svih nas”, rekao je Haradinaj uveren da će njegova vlada imati pun mandat. novinarima, prenela je Gazeta Expres s.

Haradinaj se osvrnuo i na susret Tačija sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom.

“Nije dobro povezivati sve ono što je predsednik učinio sa svim našim akcijama, što je samo reakcija na ono što je uradio. Ali dobro je što Kosovo, parlament i institucije imaju svoju platformu, rezoluciju, delegaciju, što doprinosi da jasnije bude shvaćeno kao država”, rekao je.

Haradinaj je izrazio optimizam da će, kao rezultat rada vlade, Kosovo uspeti da uđe na dnevni red o viznoj liberalizaciji, prenela je Koha.


Tanjug