KOSOVSKA MITROVICA – U Kosovskoj Mitrovici pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije ROSU rano jutros uhapsili su četiri lica u racijama na četiri lokacije – troje u vezi s istragama predmeta i četvrtim koji se suprotstavio policijskim službenicima, potvrdio je za KoSSev portparol Daut Hodža (Daut Hoxha). Kako srpski mediji javljaju, uhapšeni su pripadnik Kosovske policije Dragiša Marković, Saša Ćurčić i Marko Rošić – od jutros javlja RTS, kao i više beogradskih tablodia. Srpski izvori, uključujući Srpsku listu navode da je uhapšeno troje ljudi.

U Kosovskoj Mitrovici od jutros u 6 časova sve do sedam minuta posle 7 čulo se neprekidno zavijanje sirene za vazdušnu opasnost što je probudilo građane. Nešto posle šest časova, u više navrata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, kao i rafali iz centra grada.

Na trgu Šumadija, oko spomenika Caru Lazaru rano jutros nalazila se manja grupa okupljenih, a sada se ovaj broj povećava, kako građani pristižu i mediji takođe.

Dragiša Marković je sa još jednim policajcem Ž.J. priveden 10. februara, kako su tada preneli prištinski mediji – pod sumnjom da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva Ivanovića. Oni su se nalazili na mestu ubistva neposredno nakon egzekucije. Na posao su vraćeni 18. jula. Inače, kako je prethodno najavljeno, danas će supruga Olivera Ivanovića, Milena Popović, u studentima Pravnog fakulteta u Kragujevcu da govori o ubistvu Olivera Ivanovića, ali i ženama u politfici.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kojeg je novinar RTS predstavio – „sa nama je ponovo predsednik Srpske liste, gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, Goran Rakić“ – ispravljajući novinara, naveo je da je prilikom hapšenja tri lica primenjen „isti scenario upotrebe brutalne sile, uz maltretiranje ukućana, zastrašivanja, upotrebu šok bombi“.

Za poslednjeg uhapšenog Marka Rošića, naveo je da je u gradu poznat kao „miran momak koji nikada nije imao nikakvih problema sa zakonom“.

„Probali su da uhapse i više drugih ljudi jer je hapšenje probano i na više drugih lokacija. Akcije se pravdaju od strane Kosovske policije nekakvom istragom povodom ubistva gospodina Olivera Ivanovića, što je brutalna laž jer oni na taj način pokušavaju da maskiraju ono što rade na terenu a to je zastrašivanje srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije.“

U ime Srpske liste građane je pozvao na suzdržanost, mada, kako kaže: „Kao što možete ovde da vidite, građani su besni, traže akciju, traže podršku naše države. Sa druge strane, mi pokušavamo koliko možemo da smirimo situaciju, ali u ovakvim situacijama, kad neko koristi brutalnu silu protiv običnih porodičnih ljudi, zaista je teško očuvati mir.“

U Kosovskoj Mitrovici Srpska lista najavila je protest za danas u podne u jeku najnovijih tenzija između Prištine i Beograda od kako je ksoovska vlada podigla carinske dažbine na robu koja se iz Srbije prodaje na teritoriji Kosova i Metohije sa prvobitnih 10 odsto na 100.

VIDEO


KoSSev /Foto: KoSSev