SARAJEVO – Potpredsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK) Vjekoslav Vuković izjavio je danas da je u BiH ugroženo 10.000 radnih mesta nakon što je Priština uvela 100-procentne carine na proizvode iz te zemlje.

Na konferenciji za medije u Sarajevu istaknuto je da izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e čini 15 posto ukupnog bosansko-hercegovačkoj izvoza, dok Kosovo predstavlja samo četiri posto izvoza BiH u zemlje CEFTA, prenosi agencija Fena.

Vuković je rekao da BiH na Kosovo izvozi robu u 10 puta većoj vrednosti nego što uvozi, zbog čega uvođenje kontramera ne bi imalo efekta.

“Ušlo se u sferu političkog delovanja što VTK ne bi smela posmatrati na takav način, ali moramo naći neke odgovore za naše privrednike i dali smo punu podršku Predsedništvu BiH i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za preduzimanje svih potrebnih mera”, naveo je on.

Dodao je da je prava adresa za ovu situaciju Evropska komisija kao nosilac CEFTA-e, jer unutar tog trgovinskog sporazuma ne postoji mehanizam za rešavanje sporova.

Precizirano je da jednu petinu izvoza BiH na Kosovo čine proizvodi iz Republike Srpske, dok ostatak čine proizvodi iz Federacije BiH.

Glavni izvozni proizvodi iz BiH na tržište Kosova su mleko, ulje i papirna galanterija.


Tanjug