Potpredsednik Vlade i ministar trgovine turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da se rekonstrukcija Golubačke tvrđave privodi kraju i da će ona biti dostupna svim posetiocima od početka naredne turističke sezone.

„Iako smo kasnili sa realizacijom ovog projekta, pre svega zbog arheoloških radova, kada ovo sada vidite, zaista je vredelo čekati“, poručio je ministar prilikom obilaska završnih radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave.

Ministar je precizirao da je završeno oko 90 odsto radova na tvrđavi, i da bi do 5. decembra trebalo da budu gotovi radovi na unutrašnjem uređenju glavne palate koja je centralno mesto za čitavu tvrđavu.
Do marta će, kako je rekao, biti izgrađeni i pristupi, tačnije metalne stepenice do svih kula.

Međutim, i tokom ove godine, dok tvrđava nije bila dostupna za posetioce, kompleks je prema rečima Ljajića posetilo 80 hiljada turista od kojih polovinu čine domaći, a druga polovina su bili gosti iz Rumunije.

U Golubac su ove godine pristala 44 kruzera sa 3.500 turista koji su, kako je ministar dodao, uglavnom iz Amerike, Australije i Velike Britanije.

„Naredne godine očekujemo između 100 i 150 hiljada turista kada svi objekti budu završeni“, rekao je on.

Ministar je rekao da će Golubačka tvrđava biti nova turistička destinacija na mapi Srbije koja bi u perspektivi mogla da bude jedna od vodećih u zemlji.