Ljajić: Od optužbi Šešelja i Zukorlića profitirao Ugljanin (VIDEO)

BEOGRAD/NOVI PAZAR – Predsednik SDPS Rasim Ljajić ocenio je danas da su napadi Vojislava Šeselja i Muamera Zurkolića na njega doveli do toga da izbore za Bošnjačko nacionalno veće dobije lista Sulejmana Ugljanina.

“Ugljajin je u Sandžaku bio politički autsajder na tim izborima, ali je profitirao iz napada Šešelja i Zurkolića na mene”, rekao je Ljajić novinarima u Beogradu, upitan da li su nedavne optužbe SRS protiv njega bile deo predizborne propagande.

Ponovio je da će priznati sve optužbe radikala ukoliko se uspostavi da je ikada napravio bilo kakav incident.

“Oni znaju da nisu u pravu i ne veruju u ono što pričaju. Ali upravo je to bio deo kampanje da se pomogne Zukorliću na ovim izborima i evo šta je ishod tog Šešeljevog uključivanja – Ugljanin je dobio izbore jer je to izazvalo revolt kod ljudi”, istakao je Ljajić.

On je ponovio da želi da sve nadležne institucije u državi otvore njegov dosije i da ga javno obelodane kako bi se videlo šta stoji iza tih napada.

Na pitanje novinara da li smatra da možda SNS stoji iza Šešeljevih napada budući da “je njihova reakcija bila mlaka”, Ljajić je istakao da njihovo reagovanje nije bilo mlako i da više nije ni očekivao.

“To nije bila mlaka reakcija, šta mogu više da očekujem. Predsednik države je dao izjavu, ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da ne raspolaže nikakvim informacijama. Ne mogu više ništa očekivati niti više od toga očekujem”, rekao je Ljajić.

On je ocenio da je Srbija usvajanjem Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina otišla dva koraka unapred u odnosu na zemlje u regionu i Evropi i da bi bilo šteta da se taj zakon zloupotrebljava, te da se mora razmišljati o promeni načina izbora nacionalnih saveta, iako veruje da biti otpora.

“Ako se prekorače ovlašćenja saveta treba razmišljati o sankcijama. Ovo nije pretnja, već predlog”, rekao je Ljajić i istakao da se svi saveti finansiraju iz republičkog budžeta i da je apsurdno da neko daje novac, a da se taj novac koristi da se “pljuje” država u kojoj se živi.

Ljajić smatra i da kampanja u Sandžaku nije mogla da bude prljavija i da je izgledala “kao da posle izbora 4. novembra prestaje život”.

“Ja sam učestvovao na mnogo izbora od devedesete, više sam gubio nego što sam dobijao, ali život nastavlja da teče dalje. Naprosto, pojedini ljudi ne mogu da funkcionišu u normalnoj atmosferi, već moraju da stvore takav ambijent i podelu ”mi ili oni”. Ako ”mi” ne pobedimo biće potop”, rekao je Ljajić.

Veruje, međutim, da će građani posle kampanje shvatiti da se nacionalni saveti ne bave asfaltiranjem ulica, političkim ili verskim temama, niti da je tema ko je veći, a ko manji musliman i ko je za jednu a ko za drugu islamsku zajednicu.

“To je bila potpuna manipulacija i zloupotreba. Izbori su prošli, a saveti će morati da se bave onim što je zakon naložio, a ne ni verom ni politikom”, rekao je Ljajić.