BEOGRAD – Lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić ocenio je danas da je otežano formiranje Nacionalnog saveta Bošnjaka zbog nepromišljenih, ekstremističkih izjava nosioca liste “Samopredeljenje” Sulejmana Ugljanina.

“Da su takve izjave date devedesetih godina, bile bi pregrube, a kamoli 2018. godine”, rekao je Ljajić za TV Pink.

Kako će se praviti koalicija za Savet, kako kaže, ne zavisi od njega, jer je na izborima samo podržao nezavisnu listu “Vakat je”, ali da on lično nikada ne bi pravio koaliciju s bivšim muftijom, a sada poslanikom u Skupštini Srbije Muamerom Zukorlićem.

On je istakao da Savet mora da se depolitizuje.

“Moja preporuka bi bila da naprave predlog sporazuma i ključna stvar je da se taj Savet depolitizuje i da se bavi nadležnostima koje ima, a politika neka ide u političke stranke. Ne da se zamenjuju teze”, rekao je Ljajić.

Upitan za tesnu saradnju Ugljanina s prištinskim liderima, Ljajić je rekao da je potreba ili namera da se Sandžaka i Bošnjaci albanizuju bespredmetna i da je to štetno i za Bošnjake i za državu.

“To treba odbaciti kao ideju. To je poseban identitet i s Bošnjacima nemaju ništa zajedničko osim vere. Osim toga, koja je politička korist od toga? Šta Priština, šta Kosovo može da ponudi? Naša jedina adresa je Beograd. Ko je asfaltirao ulice, izgradio sve – pa Vlada Srbije”, naglasio je Ljajić.

Upitan da li je moguće da Uljanin bude smenjen sa vlasti u Sjenici i Novom Pazaru, on je rekao da za to postoje izbori i da se na taj način neko kažnjava ili nagradi politički.

Ugljanin, kako je rekao, u Sjenici i Tutinu ima većinu i to je teško ostvarivo, ali i da je pitanje šta bi rekompozicija donela – stabilnost ili destabilnost.

“Nešto (koalicije) može da se raskine, ali šta posle toga”, reako je Ljajić i dodao da u Novom Pazaru i okolini politički protivnici se razlikuju, ali mogu normalno da komuniciraju i mogu jedni sa drugima, samo da niko ne može sa Muamerom Zukorlićem.