BEOGRAD – Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da se na dnevnom nivou prate cene osnovnih životnih namirnica na KiM, da nestašica nema, a da zaliha ima za narednih nedelju do 10 dana.

Kada se zalihe potroše, kako je naveo, mogu se očekivati veće cene za te proizvode.

“Činimo sve da se snabdevenost održi, da ljudi ne brinu za osnovne životne namirnice. Što je najvažnije, hrane za sada ima, osnovnih životnih namirnica ima, koliko će to trajati u ovom trenutku je nezahvalno reći, jer zalihe još postoje za nekoliko dana, verujem za nedelju do 10 dana”, rekao je Ljajić za TV Pink.

On je naglasio da je veći problem snadbevenost u južnom delu KiM nego na severu, da su u južnom delu cene skočile kada je Priština prvo uvela takse od 10 odsto za najveći deo proizvoda.

Prema njegovim rečima, nadležni rade svoj deo posla da ne bude nestašice robe na KiM i da se obezbedi dobra snadbevenost i očekuje da severu KiM neće biti većih problema.

“Dopremićemo i na jug Kosova sve što je ljudima neophodno, ma koliko situacija bila komplikovana”, rekao je Ljajić.

To što Priština sada ne dozvoljava da iz centralne Srbije uđe roba bez deklaracije na kojoj piše Republika Kosovo, Ljajić kaže da ne postoji nikakav sporazum u okviru CEFTE koji reguliše deklarisanje proizvoda.

“Postoji dogovor iz 2011. godine da se roba iz centralne Srbije deklariše kao distributer za Kosovo ili uvoznik za Kosovo. Nikakvi problema nije bilo. Ne postoji sporazum gde se obavezuje da piše Republika Kosovo. To je iz ovog novog paketa mera Prištine”, pojasnio je ministar.

Distributeri i trgovci u južnom delu KiM, kako kaže, sada se dovijaju i sami lepe nalepnice na proizvode da ih ne bi tržišna intspekcija kaznila.

“Ove mere uvode Kosovo da postane Eldorado za švercere. Vi ste ušli u pravno nasilje iz koga ćete se tesko izvući”, istakao je on.

Podseća da je robna razmena centralne Srbije sa Kosovom veća nego robna razmena Kosova sa Albanijom i Makedonijom zajedno.

“Mi više robe plasiramo nego Albanija i Makedonija zajedno. Za tu robu morate naći alternativu”, kaže ministar i dodaje da šteta nije učinjena samo Srbiji već je šteta učinjena integracijama, normalizaciji prilika na Zapadnom Balkanu.

Ako najnoviji potez Prištine, naveo je on, prođe nekažnjeno, onda treba otvoreno reći da CEFTA ne postoji, a integracija Zapadnog Balkana je propala.

“To je pošteniji pristup nego da se lažemo i da sve zavijamo u neke floskule, da pozivamo sve strane da se dogovore, nadamo se da će se prevazići situacija, pozivamo na suzdržanostr…”, rekao je Ljajić.

Dodaje da Srbija na mere Prištine neće ćutati, jer one nemaju veze sa ekonomijom, već se radi o političkim merama.