BEOGRAD – Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da će se Srbija obratiti Evropskoj uniji povodom odluke Vlade Kosova o uvodjenju taksi od 100 odsto.

Ljajić je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao da je novi potez Kosova povezan s “vrlo blagim reakcijama medjunarodne zajednice na dosadašanje vancarinske barijere” koje je Kosovo uvodilo, a pre svega na nedavno uvodjenje takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

“Ovo je par ekselans politička, a ne ekonomska ili trgovinska mera ili odluka. Ovakva mera predstavlja potpunu obustavu trgovine izmedju centralne Srbije i Kosova. Jer će naši prizvođači biti potpuno nekonkuretni u odnosu na druge proizvoddjače iz regiona”, rekao je Ljajić.

Ljajić je ocenio da je potez Prištine doveo do toga da Sporazum o slobodnoj trgovini Zapadnog Balkana više ne postoji.

On je rekao da će se država Srbija povodom uvodjenja taksi od 100 odsto obratiti institucijama u Briselu koje, prema njegovim rečima, imaju obavezu da reaguju na “ove drastične mere”.

“Mi smo i do sada imali situaciju da su se čule sporadične readkcije i osude iz Brisela i Vašingtona i drugih institucija, ali nije bilo praktičnih koraka da se ove dosadašnje mere povuku. Ako se sada ne reaguje na ovu potpunu blokadu trgovine, jer drugačije ovo ne možemo nazvati, onda ne znam šta treba da se dogodi pa da neko bude sankcionisan zbog ovakvih stvari koje se dešavaju”, rekao je Ljajić.


Beta