BEOGRAD – Budžet za sledeću godinu biće razvojni, uticaće na povećanje standarda građana, u njemu je odvojeno znatno više novca za kapitalne investicije nego prethodnih godina, a predviđene su brojne olakšice za privredu, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.

Na današnoj sednici Vlade Srbije usvojen je predlog budžeta za 2019. godinu i pred poslanicima Narodne skupštine naći će se sledeće nedelje.

Prilikom izrade budžeta, kaže ministar, država je slušala privredu i njihove predloge, a set poreskih zakona, resorni ministar će naredne nedelje braniti pred poslanicima.

“Budžet za 2019. godinu je koncipiran na način da se proces rasta naše ekonomije nastavi u budućnosti”, kaže Mali i navodi tri osnovne karakteristike budžeta za sledeću godinu.

Prva odlika je, kaže, povećanje životnog standarda građana Srbije.

“U budžetu za 2019. godinu je povećanje svih penzija, u proseku, u odnosu na 2014. godinu, između 8 i 13 odsto. Nikada veće penzije u Srbiji nisu bile nego što su danas i nego što će biti 2019. godine. Ako budemo nastavili da rastemo na ovaj način 2019. godine, javlja se još prostora za povećanje penzija”, kaže Mali.

Podseća da je budžet skrojen tako da podrži i rast plata u javnom sektoru od 7 do 12 odsto.

“To povećanje kreće od 1. januara 2019. godine i taj novac i te plate su takođe u budžetu”.

Od 1. januara naredne godine, podseća, biće povećana i minimalna cena rada, na više od 27.000 dinara.

“Svi zaposleni u Srbiji će videti efekat reformi koje su sprovedene”, poručuje ministar.

Druga karakteristika budžeta, objašnjava, je veći iznos namenjen kapitalnim investicijama.

“I to je ono na čemu insistira i Fiskalni savet i MMF”, kaže Mali i navodi da je obezbeđeno skoro 220 milijardi dinara za kapitalne investicije, mostove, tunele…

Ističe da kada je reč o smanjenju opterećenja na zarade i ukidanju doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75 odsto, koje stupa na snagu od 1. januara 2019. godine, da je reč “o istorijskoj odluci koja se decenijama čekala”.

“Decenijama se priča da će pritisak i opterećenje na zarade da se smanji. Evo, mi to radimo i krećemo 2019. godine”.

Navodi da će u Skupštini braniti zajedno sa zakonom o budžetu i niz, kaže, reformskih zakona, koji prevashodno u sebi sadrže poreske podsticaje za ulaganje u istraživanje i razvoj, podsticaje koji se odnose na ulaganje u opreme i mašine…

Podsetio je i na ekonomske rezultate vlade i naveo da za prvih devet meseci stopa rasta BDP-a iznosi 4,5 odsto.

“Smanjuje se nezaposlenost u odnosu na 2013. kada je bila preko 25 odsto. Sada je stopa nezaposlenosti ispod 12 odsto. Treću godinu za redom imamo suficit u našem budžetu, a do kraja godine taj suficit će biti 0,6 odsto BDP-a, oko 28 milijardi dinara. Uštedeli smo i zaradili više nego što smo potrošili, 28 milijardi dinara”.

Srbija treću godinu za redom, dodaje, privlači više od 50 odsto direktnih stranih investicija u regionu.

Javni dug u odnosu na BDP, kaže, takođe pada i u odnosu na godine ranije kada je bio skoro 80 odsto, “danas smo već na 56 odsto sa daljom tendencijom pada”, podseća resorni ministar.

“Slušali smo privredu, kompanije, koje već rade u Srbiji i koje planiraju da dođu takođe u Srbiju. Definisali smo set zakona koji će omogućiti nova zapošljavanja, otvaranje novih fabrika u našoj zemlji”.

Mali kaže da kada se sagleda ceo budžet i planovi za narednu godinu, “budžet za 2019. godinu je potpuno uravnotežen” i sadrži socijalni aspekt “koji je vezan za povećanje životnog standarda kroz povećanje penzija i plata”, a s druge strane, ističe, ima “snažan razvojni deo” koji će, zaključuje, omogućiti privredi da bude konkurentnija i atraktivnija, a samim tim i da ostvari veći rast u 2019.godini.