BEOGRAD/HAG – Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, prvostepeno osudjen za genocid i zločine protiv čovečnosti u BiH, danas se pred medjunarodnim sudom u Hagu ponovo požalio na loše zdravstveno stanje.

Čitajući unapred pripremljenju izjavu, Mladić je, tokom rasprave o stanju u postupku, rekao da mu zdravstveno “stanje ne dozvoljava da ide na terapije, koje ga umaraju, a ne leče ga”.

Iz istog razloga, kako je kazao, “nije sposoban da se bavi fizičkim aktivnostima”, kao ostali pritvorenici.

“Puno vremena provodim u krevetu, u bolovima”, rekao je Mladić koji nije ponovio detalje o svojoj bolesti i lošoj hrani u sudskom pritvoru, što je izložio na prošloj statusnoj konferenciji.

“Za više detalja pitajte moje advokate”, kazao je Mladić novopostavljenoj predsedavajućoj apelacionog veća Priski Nijambe (Prisca Nyambe), ali njegov branilac Branko Lukić, nije imao šta da doda.

“Apelacionom veću obratićemo se samo kad bude neophodno”, rekao je Lukić i dodao da će Mladićeva odbrana podneti odgovor na žalbu tužilaštva u roku, 14. novembra.

Za razliku od prethodne statusne konferencije kada je u košulji s natpisom “Dole NATO” povišenim glasom pogrdno govorio o haškom sudu, Mladić se danas ponašao korektno, odgovarajući na samo pitanja Nijambe.

Bio je u tamnom odelu, s belom košuljom i crvenom kravatom, i izgledao je sveže.

Sudija Nijambe, iz Zambije, postavljena je u apelaciono veće pošto su iz njega, na zahtev odbrane, odlukom sudije Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti), izuzeti predsedavajući Meron i članovi Karmel Adjijus (Carmel Agius) i Liu Daćun (Daqun) zbog “utiska da su pristrasni”.

Izuzete sudije bile su, ranije, u većima koje su za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH osudile oficire VRS koji su bili potčinjeni generalu Mladiću.

I nova predsedavajuća, sudija Nijambe je bila članica prvostepenog veća Tribunala koje je Mladićevog bezbednosnog oficira Zdravka Tolimira osudilo na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

Nijambe se, medjutim, tada protivila zaključku većine sudija da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Tolimir kriv za to.

Mladića (77), Haški tribunal je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenci; progona Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i zbog uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest bosanskih opština.

Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobodjen krivice po toj tački optužnice.

Zbog izuzeća sudija, žalbeni postupak u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano.


Beta