NOVI PAZAR – Grad Novi Pazar će se u narednim danima pridružiti svetskoj kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Savet za rodnu ravnopravnost i Savet za bezbednost u saradnji sa Misijom OEBS-om u Srbiji i organizacijama civilnog društva obeležiće nizom aktivnosti ovu značajnu kampanju.

Prva u nizu aktivnosti bila je zajednička sednica Saveta za rodnu ravnopravnost i Saveta za bezbednost kojoj su prisustvovali Nj.E. ambasadorka Kanade u Srbiji Keti Čaba i gradenačelnik sa saradnicima. Na sednici je usvojen plan aktivnosti za kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” kao i predlog odluke o besplatnim lekarskim uverenjima osobama žrtvama nasilja u porodici.

Ambasadorka Kanade, Keti Čaba izrazila je punu podršku Gradu Novom Pazaru u ovoj kampanji. Ona je istakla da je rodna ravnopravnost jedan od glavnih prioriteta u njenoj zemlji i važan deo kanadske spoljne politike. „I za mene lično je ovo jako važno i mislim da imam ulogu da radim sve što mogu da podržim ovu temu. Već odavno u Srbiji radimo na ovoj temi, a pružaćemo podršku i dalje. Sarađujemo kako sa organizacijama civilnog društva tako i sa lokalnim samoupravama koje su zainteresovane za ovaj problem.“, rekla je Nj.E. ambasadorka Čaba. Ona je istakla da je sednica bila veoma interesantna i efikasna i pohvalila plan aktivnosti za kampanju.

Gradonačelnik Novog Pazara se zahvalio podršci koju je pružila ambasadorka kampanji u Novom Pazaru. „Ova podrška nama mnogo znači, Kanada je prijateljska zemlja koja je različitim projektima pomagala građanima Novog Pazara. Grad će preko Saveta za rodnu ravnopravnost i Saveta za bezbednost voditi borbu protiv nasilja nad ženama. Zahvaljujemo se pre svega civilnom društvu, lokalnim i republičkim institucijama, pojedincima, verskim zajednicima i svim onima koji su dali svoj doprinos da ova kampanja bude uspešna.”, rekao je gradonačelnik naglasivši da se samo zajedno možemo boriti protiv nasilja nad ženama.

U narednih 16 dana planirane su pozorišne predstave, panel diskusije, podela edukativnog materijala, okugli stolovi kao i prezentacija i distribucija specijalnog broja časopisa “Pazarče” koje se bavi pitanjem nasilja nad ženama.